David Pressman is kint van a Budapest Pride-felvonuláson

Szivárványos zászlók és esernyők mindenhol.

2023. július 15., 17:23

Szerző:

Az amerikai nagykövet, David Pressman is kint van a Budapest Pride-felvonuláson. „Ez egy nagyszerű nap mind a magyarok, mind Magyarország számára. Ez egy különleges pillanat, amikor különböző szemléletű magyarok együtt ünnepelnek és megpróbálják az LMBTQ-közösség méltóságát és egyenlőségét előmozdítani. Az Egyesült Államok büszke, hogy ebben támogathatja őket”– nyilatkozta az RTL-nek.

Júniusban, a Pride-fesztivál megnyitóján az amerikai nagykövet, David Pressman is felszólalt, a melegek jogairól beszélt. Azt mondta, egyik nap egy vidéki középiskolában megkérdezte tőle egy diák, hogy milyen érzés Magyarországon meleg nagykövetnek lenni, mire neki a válasza közepén meg kellett állnia: „Itt voltam én, az Amerikai Egyesült Államok elnökének képviselője, és elbizonytalanodtam, hogy mit mondhatok”, vajon a magyar törvények szerint bűncselekmény-e erre a kérdésre válaszolni. Arról is beszélt, szerinte Magyarország egy gyönyörűen sokszínű ország, és otthona azoknak a magyar embereknek, akik melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok, csakúgy, mint a világ minden országában – írja a Telex.

Az Egyesült Államok mellett 37 ország budapesti nagykövetsége és majdnem egy tucatnyi kulturális intézet írta alá azt a közös nyilatkozatot, amelyben kijelentik: aggasztónak tartják azokat a magyar jogszabályokat, amelyek hozzájárulnak az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez. Nyugati államok mellett az aláíró országok között szerepel Bulgária, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna nagykövetsége is. 

(Kiemelt képünkön:  A 28. Budapest Pride résztvevői vonulnak az Andrássy úton, köztük David Pressmann amerikai nagykövet 2023. július 15-én. Fotó:MTI/Kovács Tamás)