Dávid Ibolya: Bajnai cinkosává válik egy korrupció gyanús politikai mutyinak?

Nyílt levélben kéri Dávid Ibolya, hogy a kormányfő lépjen, mielőtt a Sláger és a Danubius helyén elindulnának az új rádiók. Szerinte most dől el, hogy Bajnai Gordon a törvényesség mellett áll, vagy cinkosa egy politikai mutyinak.

2009. november 11., 11:54

Nyílt levélben kéri a kormányfőt Dávid Ibolya, hogy lépjen a frekvencia-ügyben még mielőtt elindulnának az új rádiók. Az MDF elnöke úgy fogalmaz: „Most derül ki, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya és annak Miniszterelnöke a törvényesség, a sajtószabadság és a korrupció elleni harc mellett áll, vagy pedig cinkosává válik egy korrupció gyanús politikai mutyinak, amely súlyosan árt a demokrácia hitelének és az ország nemzetközi megítélésének”.

Dávid Ibolya korábbi nyílt levele miatt az egyik pályázaton nyertes rádió feljelentést tett az MDF elnökasszonya ellen. Néhány nappal ezelőtt Dávid arról írt, hogy a Danubius és a Sláger helyére aspirálók szabálytalan pályáztatás és politikai korrupció eredményeként nyerték el a frekvenciákat, pártrádiókat fognak üzemeltetni, vállalt kötelezettségeiket pedig nem teljesítik. Az Advenio Zrt. nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt tett feljelentést Dávid ellen.

Az MDF elnöke legújabb levelében azt furcsállja, hogy a kormányfő aki az ORTT döntése előtt már felszólalt a várhatóan jogszerűtlen határozattal szemben, „most miért nem akadályozza meg azt?”

Közben a nagy pártok támogatása híján csúszik Kóka János javaslatáról szóló döntés, amely vizsgálóbizottság létrehozását szorgalmazza – ahogy a liberális frakcióvezető fogalmaz – a rádiógate ügyében. Tegnap a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása pedig arról írt, hogy a Sláger tulajdonosa jogi lépéseket tesz a a magyar frekvenciaügyben.

Megkerestük Szollár Domokos kormányszóvivőt is az ügyben, aki későbbre ígért választ a levélre.

Dávid Ibolya levele Bajnai Gordonnak


Tisztelt Miniszterelnök úr!

A Sláger Rádió és a Danubius frekvenciájával kapcsolatos botrányos döntést követően hétfőn interpellációval fordultam Önhöz, amire kijelölt minisztere útján semmitmondó választ kaptam. Figyelemre méltó és jelzésértékű, hogy a választ a parlament csak azért fogadta el, mert a korrupcióval átszőtt és immár nemzetközi vihart is kavart pártmutyiban a szocialistákhoz hasonlóan érdekelt Fidesz képviselői nem nyomtak gombot, s így lehetővé tették, hogy az MSZP megszavazza az Ön miniszterének válaszát.

Még mindig nem késő!

Természetesen tudom, hogy a miniszterelnök egyedi ügyekben nem utasíthatja a Nemzeti Hírközlési Hatóságot. De irányítja és minisztere útján felügyeli azt. E jogköre alapján pedig kötelessége megakadályoznia, hogy az Ön által irányított és felügyelt hivatalban jogszerűtlen döntés szülessék!

Ha pedig per indult a közigazgatási eljárás tárgyában, a Hatóságnak – a közigazgatási eljárási törvény 32.§ (1) bekezdése alapján – saját eljárását a bíróság jogerős döntéséig fel kell függesztenie.

Ha a kormánytól valóban független ORTT döntését megelőzően Miniszterelnök úr a Köztársasági elnökhöz és a Versenyhivatal elnökéhez hasonlóan interveniált a várhatóan jogszerűtlen döntéssel szemben, egy kormányhivatal esetében irányítása és minisztere útján gyakorolt felügyeleti jogával élve, most miért nem akadályozza meg azt?

Most derül ki, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya és annak Miniszterelnöke a törvényesség, a sajtószabadság és a korrupció elleni harc mellett áll, vagy pedig cinkosává válik egy korrupció gyanús politikai mutyinak, amely súlyosan árt a demokrácia hitelének és az ország nemzetközi megítélésének.

Kiderül az is, hogy a döntés előtt a törvényesség és a korrekt verseny mellett megszólaló és korrupció ellenes törvényjavaslattal előálló Miniszterelnök, amikor tettekre kerül a sor, vajon melyik oldalon is áll!

Tisztelettel:

Dávid Ibolya
a Magyar Demokrata Fórum elnöke

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.