Cukorhiány és az édességek árának brutális drágulása vár ránk

Uniós viszonylatban élelmiszerárdrágulásban így is Magyarország az ezüstérmes.

2022. augusztus 29., 13:39

Szerző:

Leginkább az édességgyártókat sújtja a fokozódó cukorhiány, és a kínálat csökkenése miatt a rendkívül fontos alapanyag mindjobban növekvő ára, írja a Népszava. A gyártók várhatóan emelni fogják az édességek árát, de hogy mennyivel, az a termékek igen változatos nyersanyag-összetételétől is függ. 

Idén a lépcsőzetes áremelkedést kevésbé vettük észre, a jövő évi ugrásszerű drágulást viszont már érzékelni fogjuk 

– állítják a gyártók. „A cukor hosszú időn át egyre olcsóbb lett a világpiacon, tavaly azonban hirtelen fordulat következett be, és elindult az áremelkedés, amivel most már a termelőknek is számolniuk kell” –  mondta a Népszavának Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége főtitkára. 

Az iparági előrejelzések szerint nemcsak Magyarországon, de Európában mindenütt cukorhiány várható. Az évi 16,5 millió tonna cukrot felhasználó régiónkban a fogyasztás 70 százaléka az élelmiszeriparhoz, 15 ezer vállalathoz köthető, amely összesen 700 ezer embernek ad munkát. A Kereskedelmi Világszervezet  intervenciója és az Európai Unió cukoripari rendtartása nyomán 2006 és 2017 között csaknem felére csökkent az európai cukorgyárak száma és termelése, írja a Népszava. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A 2022-es Magyarország Tortája, Karikó Orsolya Huncut szilva herceg elnevezésű tortája az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2022. augusztus 1-jén. Az eseményen bemutatták a Szent István-napi kenyeret, Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is. Fotó: MTI/Illyés Tibor)