Katasztrófa fenyegeti a magyar halászatot

A sekély és melegedő élővíz nagyon hamar oxigénhiányhoz és így katasztrófához vezethet a halállomány területén, és úgy tűnik, már a lehalászás sem százszázalékos megoldást, a baj igen nagy.

2022. augusztus 17., 19:04

Szerző:

Valódi katasztrófa fenyegeti a magyar halászatot a ritkán látott, aszályos és forró idő miatt, számolt be a Pecaverzum.hu. A fő problémát a horgászati-halászati szakportál szerint az jelenti, hogy a csapadékhiány miatt sekélyedő tavakban, folyókban, patakokban – amennyiben van még bennük víz – az szokatlanul sekély, hőmérséklete pedig szokatlanul magas.

Ez gyorsan óriási oxigénhiányoz vezet a vízben ami a vízi élővilág, így a halállomány gyors, tömeges pusztulásához vezet el.

Ráadásul a lecsökkenő élőhelyeket egyszerre szokatlanul nagy számú vízimadár is dézsmálja, miközben az ő élőhelyük is drámai módon leszűkült, ezzel a halállományt is katasztrofális helyzetbe hozták. A portál idézi Lévai Ferencnek, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivőjének Inforádió számára adott nyilatkozatát, ahol brutális viszonyokról számolt be:

„Ezek a madarak többnyire védett állatok és az ő élőhelyeik is összeszűkültek a szárazság miatt. A baj azzal folytatódott,  hogy elfogyott a tavakból a halak élelme. A fölmelegedett vízben nem terem meg a plankton vagy az alga.” – sorolta a gondokat. Majd hozzátette, „már oxigén se nagyon maradt a vízben, ezért próbálnak a halak »pipálva« életben maradni.”

A vízimadárállomány így könnyű prédához juthat, így hamarosan számos élővízből az összes hal eltűnhet.

Lévai megemlítette azt is, a jelenlegi katasztrofális helyzetre már a lehalászás sem megoldás. Azért nem, mert már egyszerűen nincs hova áttelepíteni a halakat, nincs ugyanis olyan magyarországi élővíz, amit a helyzet nem érint, és nincs olyan halgazdaság sem, ahol meglenne a két évvel ezelőtti vízmennyiség.

(Kiemelt kép: Haltetem a Fancsika II. víztározó kiszáradt medrében, Debrecen közelében 2015. június 17-én. 1994-ben ezen a napon fogadták el Párizsban a sivatagosodás és szárazság elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót; június 17. a sivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapja. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.