Akkora az aszály, hogy a Holdról is látszik

Egy tavalyi és egy idei műholdképet osztott meg az Időkép Magyarországról, amelyen eléggé szembetűnő az aszály hatása hazánkra.

2022. augusztus 11., 09:17

Szerző:

Szembetűnő a különbség a ma és az egy évvel ezelőtt készült műholdképek között – írta az Időkép Facebookon. A két fotón az aszály hatását lehet látni Magyarországon.

Korábban írtunk róla, hogy 1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A vízgyűjtőkön már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja növelte ezt a hiányt. Az ország 12 vízügyi igazgatóságából 10 területén van érvényben vízhiány elleni készültség. A megnövekedett vízigények a korábban betározott vízmennyiségből kielégíthetők. Vízkorlátozásra sehol nincs szükség, ám a rendkívüli – öntözési idény elején nem jelzett – vízigények lekötésére csak korlátozottan van lehetőség – tették hozzá.

Az aszály elnyeli a tavainkat is 

A Balaton átlagvízállása kedd reggel 78 centiméter volt. A következő egy hétben folytatódik a vízszint lassú csökkenése. Az előrejelzések szerint az üdülési idény végén, szeptember 1-jén a tó átlagvízállása várhatóan 70-75 centiméter körül alakul.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)