Csaknem egy évszázada nem mértek ilyen meleget az országban

A rendkívüli aszály sújtotta Portugáliában a július volt a legmelegebb hónap 92 éve – közölte pénteken havi klímajelentésében a nemzeti meteorológiai intézet (IPMA).

2022. augusztus 6., 06:13

Szerző:

Ez a legmelegebb hónap, amióta megkezdődött az adatgyűjtés – közölte az IPMA.

A legmagasabb havi átlaghőmérséklet 31,16 Celsius-fok volt az intézet szerint, amely hozzátette, hogy ebben az időszakban történelmi rekordnak számító 47 Celsius-fokot mértek, július 14-én, az észak-portugáliai pinhaói meteorológiai állomáson.

Július egyben a negyedik legszárazabb hónap volt 2000 óta, az átlagos csapadékmennyiségnek alig 22 százaléka hullott – közölte az intézet.

Az aszály szintén súlyosbodott, július végén az ország területének 55 százalékén volt súlyos aszály, 45 százalékán pedig rendkívüli aszály.

A Portugáliát és más európai országokat sújtó hőhullám miatt pusztító erdőtüzek keletkeztek.

Tudósok szerint az ismétlődő kánikula egyértelműen az emberi tevékenységek kiváltotta általános felmelegedés jele, és a hőhullámok várhatóan sokasodnak, hosszabbodnak és intenzívebbé válnak.

Portugáliában a tél idén a negyedik legmelegebb és az ötödik legszárazabb volt 1931 óta.

(Kiemelt kép: A tűzoltók dolgoznak, hogy eloltsák a portugáliai Mafrában keletkezett tüzet, 2022. július 31-én. Fotó: Patricia de Melo Moreira/AFP)

 

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.