Csütörtökön brutális meleg lesz jégesővel fűszerezve

Csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés, és a labilis légkör miatt zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 31 és 38 fok között valószínű.

2023. június 21., 20:59

Szerző:

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésben azt írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán: csütörtökön fokozódik a nappali felmelegedés, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén a középhőmérséklet már várhatóan 27 Celsius-fok felett alakul. Az Alföld középső és délkeleti részén a középhőmérséklet 25 Celsius-fok körül várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 31 és 38 fok között valószínű. Hozzátették: csütörtökön továbbra is labilis marad a légkör, elsősorban  – továbbra is – a keleti tájakon kell számítani zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Csütörtökön az Alpokaljára sodródhatnak be zivatarok, arrafelé a viharos erejű széllökés lehet a fő kísérőjelenség.

A meteorológiai szolgálat a magas napi középhőmérséklet miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki csütörtökre a dunántúli vármegyékre, valamint Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre. Itt a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ezekben a vármegyékben a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Vas, Zala, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre.

Péntekre az érkező hidegfront miatt az egész országra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, ugyanis hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani.

(Kiemelt képünkön: Kutya hűsíti magát egy szökőkút vizében a kánikulában Fotó: Mohai Balázs/MTI)