Csath Magdolna: úgy nem változtathatunk a világon, ha nem tehetünk fel kérdéseket

A Jazzy Rádió Business Class című adásában Csath Magdolna, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára többek között arra keresett választ, hogy a mai fiatalok vajon okosak, kíváncsiak vagy egyszerűen csak türelmetlenek a környező világukkal kapcsolatban.

 

2023. október 9., 17:57

Szerző:

Weisz Ágoston, az Alfacademy társalapítója nemrég arról beszélt, hogy az a lényegesebb szempont, hogy a fiatalok kíváncsiak-e és nem az, hogy okosak vagy sem. Véleménye szerint ugyanis aki kíváncsi, az előbb-utóbb okos is lesz. „Egyetértek a fiatalemberrel, de ugye a kíváncsisághoz az kell, hogy ne haragudjanak meg azért a környezetünkre, ha kérdezik őket, netán bírálják, tehát egy olyan légkörben kell működni, amiben úgy érzem, hogy lehetőségem van megjavítani valamit” – reagált a kérdésre Csath Magdolna.

A közgazdász kiemelten fontosnak tartja a jövőre való felkészültség és a felkészítés lehetőségét, amit nem erővel, inkább jóindulattal kell motiválni. Példaként említett két, idén szeptemberben egy svájci kutatóintézet által megjelentetett listát, amivel a versenyképességet és a tehetséget jegyzik.

„A versenyképességi listán is lecsúsztunk, és a tehetséglistán is lecsúsztunk” 

– közölte a szakember.

Felvetette, hogy „hogyan lehet versenyképes egy ország? A tehetségeivel lehet elsősorban versenyképes, és nem akarok itt rossz vicceket mondani, de jó, hogyha a tehetségek otthon lesznek, tehetségek és nem külföldön”. Arra a kérdésre, hogy ezt nem cáfolja-e a napokban Nobel-díjjal kitüntetett két magyar származású tudós elismerése, Csath megjegyezte: „olyan jó lenne, ha olyan körülmények lennének Magyarországon, hogy itthon teremnének tömegesen a Nobel-díjasok”.

Az idézett elemzések lényeges elemének tartja, hogy a tehetséggondozás körülményei mellett arra is kitértek, hogy mennyiben segítik például az egyetemi oktatókat a legfrissebb ismeretekhez való hozzájutáshoz? „Az is lényeges, hogy miután már az emberek végeztek a tanulmányaikkal és dolgoznak, mennyire ösztönzöttek arra, hogy folyamatosan tanuljanak. Hiszen ha változik körülöttünk minden, akkor nekünk is változnunk kell, különben nem tudjuk megtalálni a helyünket a változó világban” – emelte ki. Véleménye szerint ezen a területen is visszacsúszunk.

Csath szerint elemi feladat, hogy „mennyire tud egy ország tehetségeket megőrizni, megtartani, illetve új tehetségeket vonzani, akár külföldről is.

Nem baj az, ha egy magyar egyetemre időnként fél évre, egy hónapra egy német, olasz, francia egyetemről jön egy tanár és megmutat egy újfajta szemléletet, amellyel nem kell egyetérteni, de jó, ha megismerjük” 

– tette hozzá.

Van sajnos egy harmadik terület is, ahol egyre nagyobb lemaradásban vagyunk, „ez a jövőre való felkészültség” – mondja Csath Magdolna. Szerinte ez azzal a mentalitással függ össze, hogy lehet-e bírálni, lehet-e véleményt mondani. Változó világban élünk, mindenen folyamatosan javítani, szépíteni kell. És ez nem megy úgy, hogyha nem vethetünk fel kérdéseket”.

A beszélgetést visszahallgathatja itt:

(Kiemelt kép: Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár. Forrás: mta.hu)