Beszedette a makói Continental a szakszervezet szórólapjait

Taggyűlésre invitálták a gumigyár dolgozóit, a vállalat a 2021-es sztrájk után pedig nem viseli túl jól a szervezkedési kísérleteket.

2022. október 1., 08:59

Szerző:

Sorra távolítja el a szakszervezet tájékoztató anyagait a makói Continetal Gumigyár vezetése a telephely váróiból és pihenőiből  – írta meg a Mérce. A dél-alföldi telephelyen azután kezdődött el a vállalat akciója, miután a gyár munkásait szervező Makói Gumiipari Szakszervezet a Mércével és a Szikra Mozgalommal közösen szerveztek dokumentumfilm-vetítést a városba.

A Mérce értesülései szerint a szombat délutáni esemény idejére több dolgozót is rendkívüli jelleggel berendeltek műszakra, hogy a vetítésen és a taggyűlésen ne tudjanak részt venni.

A makói gyár körüli feszültségek nem most kezdődtek. A szakszervezet 2021 márciusában sztrájkba is lépett, a szerintük egyoldalúan a munkáltató által felrúgott kollektív szerződés visszaállítását kérve, ezt lényegében el is érték több hetes munkabeszüntetés után. Ezek után botrányt kavart még 2021 őszén az is, hogy a dolgozókra úgynevezett „csendrendeletet” vezettek be, ami azt jelentette, munkavégzés közben tilos lett bármiféle beszélgetés.

A sztrájkakciót ugyancsak tavaly egyébként elbocsátási hullám is kísérte.

A Continental vezetése a mostani esetekkel kapcsolatban a Mércével azt közölte, „Mint minden vállalat, amely tiszteletben tartja véleménynyilvánítási szabadságot, így a mi cégünk is, a szakszervezetek részére több hirdető felületet biztosít tájékoztatásra a telephelyen belül. Ezek a felületek, hirdetőtáblák teljes mértékben a szakszervezetek hatáskörébe tartoznak – ők frissítik, cserélik, aktualizálják a híreket ezen kommunikációs csatornákon.”

Azt is igyekezett a makói vállalat sajtóosztálya cáfolni, hogy az elrendelt rendkívüli munkavégzés összefüggene a szombat délutáni eseménnyel. Mint írták, „az autóiparban megnövekedett vevői elvárásoknak eleget téve kénytelenek voltunk a héten meghirdetni az éjszakai műszakot.”

Hajdú Roland, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára a baloldali hírportállal viszont azt közölte, információi szerint csütörtökön a vezetés úgynevezett rendkívüli munkásgyűlést tartott a gyárban, amelyen hangsúlyozták, hogy a cég elhatárolódik mindenféle „radikális megmozdulástól” illetve nehezményezték a szakszervezet „mozgolódó akcióit” amivel a filmvetítésre utaltak.

(Kiemelt kép: Szakember dolgozik a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemében 2015. szeptember 2-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Tegnap 21:45

Tűz volt egy maglódi áruházban csütörtök este, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy több mint ötszáz embernek kellett elhagynia az épületet. Az MTI úgy tudja, hogy a tűz az Auchan-áruházban keletkezett.