Újabb 140 embert rúgtak ki a makói Continental Gumigyárból

A történtek már a Continental Munkástanácsainak Európai Fórumán is téma.

2021. október 21., 14:15

Szerző:

Nem telt el alig egy hónap máris 140 embert rúgtak ki a makói Continental Gumigyárból - derült ki a Continental csütörtöki sajtótájékoztatóján, írta a  szeged.hu. Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke közölte a cég álláspontját, miszerint a 140 elbocsátandó dolgozó többsége kölcsönzött munkaerő. A szakszervezet viszont nem érti, hogy akkor miért régi és tapasztalt munkavállalókat rúgták ki. Az elnök úgy gondolja: „ez egy leszámolás volt a munkáltató részéről.”

Korábban írtunk arról, hogy a makói Continental Gumigyárban csendrendeletet vezettek be, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottak csak felső vezetés beleegyezésével beszélgethetnek egymással. A megfélemlítésnek is nevezhető szankció forrása a 2021. februári tüntetés, ahol a kollektív szerződés felbontása miatt tüntettek a gumigyárban dolgozók. Radics Gábor a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunknak elmondta: ez lehet az egyik ok, feltehetőleg a másik pedig, hogy kevés a megrendelés, nincs szükség annyi dolgozóra, így kijátsszák, hogy a dolgozók maguktól mondjanak fel, ezzel is mentesülnének a végkielégítések kifizetése alól.

Csütörtökön ülésezik a Continental Munkástanácsainak Európai Fóruma, ahol erről is tárgyalnak majd a munkavállalói érdekképviseletek. Abban bíznak, hogy a cégcsoport igazgatótanácsára is nyomást tudnak gyakorolni, hogy akár személycserék árán is, de teremtsenek Makón is megfelelő és biztonságos munkaviszonyokat.

(Kiemelt képünk: Makó, 2015. szeptember 2. Szakemberek dolgoznak a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemének szerelőcsarnokában 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít. Rosta Tibor / MTI)