Dagad a Fanta-botrány: kispórolják a gyümölcsöt az üdítőből

Egyre hangosabb a kritikai hang a Coca-Cola céggel kapcsolatban, miután kiderült, hogy a hazánkban forgalmazott Fantában kevesebb a narancstartalom, mint a más országokban kapható azonos üdítőkben. Olaszországban például dupla annyi gyümölcs van benne, mint amit az itthoni üzletekben lehet kapni. A Nébih azóta közölte, hogy ezek az eltérések jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, ugyanis nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslétartalmára vonatkozóan.

2024. július 17., 17:00

Szerző:

Lázár János miniszter szinte már a hír megjelenését követően határozottan reagált arra, hogy Magyarországon forgalmazott Fantában kevesebb narancslé van, mint a más országokban kapható azonos üdítőkben. A kormánytag szerint nem járja, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak, ezért szigorítaná az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt – irja a tenyek.hu a Blikk cikke alapján.

Vélekedése szerint nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola is nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmet erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.

„Az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell” – szögezte le a miniszter. „Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját és egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben. A kereskedelem szabad üzleti vállalkozás, de az nem lehet magasabb rendű cél, mint az emberek egészsége.”

Továbbá hétfői közleményében a Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette, a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul, amiért a Coca-Cola kispórolja a narancsot a Fantából.

Már a Coca-Cola is elismerte, hogy a Magyarországon kapható Fantában feleannyi narancslé sincs, mint az Olaszországban forgalmazottban, emellett az üdítő címkéjén is jól látszik, hogy a magyar változatban 5 százaléknyi, míg az olaszban 12 százaléknyi narancslé van az italban, amely komoly minőségbeli különbséget eredményez

– magyarázza közleményében kezdeményezését az ellenzéki párt.

Az élelmiszerhatóság reakciója

Az ügy kirobbanása után a Pénzcentrum Olaszországban járt olvasója a Fanta naranccsal kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait. Kiderült, dupla annyi narancstartalom van abban, mint amit az itthoni üzletekben lehet kapni.

A terméket gyártó Coca-Cola azt írta a portál érdeklődésére, hogy a Fanta narancsot Európa-szerte gyártják.

Hozzáfűzték, az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, illetve összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt válaszolta nekik, hogy korábban (2017-ben) már összehasonlították az Ausztriában, valamint Magyarországon kapható üdítőt, amikor is azt állapították meg, hogy az osztrákban kevesebb volt a narancslé (3%), mint a magyarban (akkor 6% volt, most 5%), továbbá hogy a laikus fogyasztóknak a Magyarországon kapható termék ízlett jobban.

A Nébih arról is értesítette a lapot, hogy ezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslétartalmára vonatkozóan. Más tagországokban egyébként létezik ilyen szabályozás. Vagyis a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja. Az élelmiszer-hatóság szerint ezt nevezhetjük „nemzeti ízpreferenciának”.

A narancsos Fanta üdítőitalt többféle receptúra alapján gyártják, országonként eltérő narancs, cukor, glükóz-fruktóz szirup és egyéb, akár mesterséges édesítőszer felhasználásával.

Környezetszennyezésből jeles

A Euronews számolt be a Break Free From Plastic globális civil szervezet által összeállított névsorról, amelynek eredményeit 200 ezer önkéntes kutató vizsgálatai alapján rakták össze, akik 87 országban elemezték a többek között vízpartokról és más helyekről begyűjtött hulladék összetételét.

Ennek alapján megállapítható, hogy a legsúlyosabb szennyezők listájának élén a Coca-Cola (pontosabban a tőle származó műanyag palackok) található – a cég ráadásul zsinórban az ötödik évben végzett az élen. A további sorrend szerint a Mondelez International, Unilever Nestlé és a másik kólás cég, a PepsiCo üzemei, valamint termékei termelik a legtöbb műanyaghulladékot.

A szervezet kutatása rámutatott arra, hogy a Coca-Cola nemcsak ötödik éve bizonyul a legnagyobb műanyaghulladék-kibocsátónak, ez idő alatt a cég meg is duplázta az általa kibocsátott szemét mennyiségét.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fotó: Pixabay)