Civil Összefogás Fórum: A Kádár-rendszerben ajándéknak számított a másodállás

2018. december 14., 14:30

Szerző:

Az Orbán-kormány kedvenc alapítványa, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fóruma is megtámogatja a rabszolgatörvényről szóló kormánypropagandátKözleményükben azt írják, hogy a túlórával foglalkozó törvényt rabszolgatörvénynek nevezni hibbant gondolat.

Fotó: Merész Márton

Állásfoglalásuk még más hangnemben kezdődik. Emlékeztetnek arra, hogy az advent a lassú elcsendesedés, a magunkba fordulás, a számvetés időszaka, fokozott törődés közvetlen környezetünkkel a békesség és szeretet jegyében. Majd egy éles váltással rátérnek arra, hogy az ellenzéki pártok parlamenti viselkedése, a ki tudja, miért hőbörgők utcai randalírozása nem más, mint a frusztrált képviselők, majd a hozzájuk csatlakozó, tájékozatlan félrevezetettek magamutogatása.

„A túlórával foglalkozó törvényt rabszolgatörvénynek nevezni hibbant gondolat. Az európai uniós szabályokhoz viszonyítva a most elfogadott törvénymódosítás kevesebb túlóráról határoz. Törvényünk kimondja, a túlóravállalás önkéntes, és a munkáltató az adott hónapban fizet. Elegünk van a politikai pamfletekből, az ellenzék ahelyett, hogy kákán is csomót keres, örvendezhetne, hogy a kormány teljes foglalkoztatottságot teremtett és megvalósította a munkáltatók és a munkát vállalók szabad egyezkedésének túlóra vonatkozású, új, demokratikus formáját.”

Hozzáteszik, hogy aki többet akar keresni és gyorsabban gyarapodni, hazájában önként vállalhatja a többletmunkát, a külföldre távozás alternatívájaként.

– A Kádár rendszerben ajándéknak számított a másodállás vállalása, de akkor sokak számára a mélyszegénység elkerülését jelentette. Arról ne is szóljunk, hogy a szabad szombat az akkori kormányzás szerint adomány volt

– jegyzik meg.

És akkor a közlemény vége:

„Egyre jobban látszik, hogy a felcsicsázott irodában ülő szakszervezeti vezetők nem ismerik fel a munkások tényleges érdekeit. A munkások érdeke a szélesedő jólét, és egyre kevesebben csatlakoznak az öncélú, emberekért semmit sem tevő, pártpolitikai megnyilvánulásokhoz.”

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.