Cáfol a kormány: nem igaz, amit Varga Judit és Kocsis Máté állít Magyar Péterről

Mégsem Varga Judit pozíciója miatt kapott állásokat Magyar Péter. Legalábbis erre lehet következtetni a kormány válaszából, amit Tóth Bertalan szocialista képviselőnek küldtek. 

2024. április 10., 12:04

Szerző:

Varga Judit és Kocsis Máté szerint Magyar Péter csak volt neje miatt kapott állásokat, a kormány szerint szakmai tapasztalatok alapján neveznek ki vezetőket – írja az RTL.

„A vezetői kinevezéseknél minden esetben az adott munkakörre vonatkozó megfelelő szakmai tapasztalatok az irányadóak.”

Ezt a választ kapta a kormánytól Tóth Bertalan szocialista képviselő, aki azt kérdezte írásban Orbán Viktor kormányfőtől, és az összes minisztertől, hogy „Ön hány rokonát, hozzátartozóját, ismerősét juttatta munkahelyhez a kinevezése óta” – írta a 24.hu.

A szocialista Tóth Bertalan szerint Varga Judit és Kocsis Máté nyilatkozata arra utal, hogy az Orbán-kormányok idején természetes a nepotizmus, az, hogy egy kormánytag jól fizető, állami pozíciót szerez rokonának, ismerősének, a kiválasztás alapja nem a rátermettség, tehetség, szorgalom. Mivel Varga Judit és Kocsis Máté szavainak valóságtartalmát nem akarta kétségbe vonni, az ellenzéki politikus külön-külön megkérdezte Orbán Viktort és az összes minisztert erről a kinevezési gyakorlatról:

  • Ön hány rokonát, hozzátartozóját, ismerősét juttatta munkahelyhez a kinevezése óta?
  • Milyen munkakörben helyezte el a szerencséseket az állami szervezetrendszerben?

Tóth Bertalan azután tette fel a kérdéseit, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy „Magyar Pétert elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit, és ezért bosszút akar állni”. Hasonlóan nyilatkozott Varga Judit is, aki a Hajdú Péternek adott interjújában egyebek mellett arról is beszélt, hogy amikor hazajöttek Brüsszelből, Magyar Péter általában az ő pozíciói miatt kapott állásokat.

Magyar 2015-től a Miniszterelnökség csoportvezető diplomatájaként a Magyar Kormány és az Európai Parlament közötti kapcsolattartásért felelt egyebek mellett jogi, pénz- és tőkepiaci, költségvetési, kereskedelmi és fejlesztéspolitikai ügyekben. 2018 szeptemberétől a Magyar Fejlesztési Bank EU Jogi Igazgatóságát vezette, majd 2019. június 8-tól a Diákhitel Központ vezérigazgatója volt.

(Fotó: Varga Judit hivatalos Facebook oldala)

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.