Budapest felkerült a legjobb egyetemvárosok listájára

Valószínűleg közrejátszik, hogy a nyolcadik legolcsóbb város még mindig a magyar főváros. 

2021. július 29., 10:25

Szerző:

A legfrissebb, egyetemvárosokat rangsoroló listán már szerepel Budapest is. A magyar főváros a világranglista 58. helyét csípte el. Az eduline.hu írása szerint a helyezésben valószínűleg az is közrejátszik, hogy Budapest még mindig a legolcsóbb városok egyike. A brit Quacquarelli Symonds (QS) összeállítása szerint a rangsort London vezeti. A brit fővárost München és holtversenyben Tokió és Szöul követi. A top tízbe bekerült Berlin, Sydney és Zürich is. 

A közép-európai régió első helyén az egyetemvárosok összevetésében Bécs és Prága áll. Bécs egyébként évek óta folyamatosan javítja helyezését a nemzetközi rangsorokban. Köszönhetően annak, hogy Universität Wien egyre népszerűbb még a magyar diákok körében is, valamint Bécsben több min húsz egyetem működik jelenleg is. A lista legjobb húsz helyezettjébe olyan városok nem fértek be, mint Moszkva, Peking vagy Los Angeles. Ellenben a lista elejére került több, világviszonylatban nem metropolisznak számító város, mint Newcastle vagy Leuven. Itt fontos megjegyezni, hogy Leuvenben működik a Leuveni Katolikus Egyetem, mely Európa egyik legjobb felsőoktatási intézménye. 

A QS összehasonlító elemzésében Budapesttel kapcsolatban kiemelte, hogy a nyolcadik legolcsóbb egyetem város világviszonylatban. Az átlagos tandíj évente egymillió forint körül van, és számításaik szerint egy egyetemi hallgató az albérleti díjat leszámítva 600 dollárból kijön. A brit kutatás kitér a főváros romkocsmáira és a Sziget fesztiválra is. 

(Kiemelt kép: Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) épülettömbje a Pázmány Péter sétányon, a főváros XI. kerületében. Fotó: Jászai Csaba/MTI)