Budaörs is beperli a kormányt

Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere nem hagyja szó nélkül a kormány által tervezett adók megemelését és csatlakozik a főváros által kezdeményezett bírósági eljáráshoz.

2023. május 27., 09:45

Szerző:

Budapest után Budaörs is közigazgatási bíróság elé citálja az államot a szolidaritási hozzájárulás miatt – írja a Népszava.

A portálnak Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere elmondta, hogy miután kiderült, hogy az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást a kabinet jövőre 30 százalékkal emelné: „Karácsony Gergely főpolgármester már bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt. Mi is megpróbáljuk ezt”.

A kormányzat 2017 óta ír elő szolidaritási hozzájárulást önkormányzatoknak az adóerő képességtől függően. A hozzájárulás mértékét Budapesten azután emelte meg drasztikusan az Orbán-kormány, hogy ott az ellenzék nyert. A főváros a közelmúltban bejelentette, hogy pert indít emiatt, erre a kormány most válaszként jelezte, még többet akar.

„Már most is törvénytelen, amit csinálnak, hiszen a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány” – mondta el a budaörsi polgármester.

Budaörs egyszer már megtámadta a szolidaritási hozzájárulást. Erről a polgármester azt mondta: „azt, hogy Magyarországon nincs jogállam fényesen bizonyítja Budaörs e tárgyban évekkel ezelőtt indított polgári pere, amelyben a mai napig nincs döntés”.

Most, Budapesthez hasonlóan, közigazgatási bírósághoz fordulnak.

(Kiemelt kép: Wittinghoff Tamás Facebook-oldal)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.