Brutálisan csökken a nyugdíjak vásárlóértéke

A szakértő szerint annyira gyors az infláció, hogy sűrűbben kell követni a nyugdíjak vásárlóértékének az igazítását.

2022. augusztus 10., 22:13

Szerző:

Az ATV Híradó által megkérdezett szakértő szerint még a novemberi nyugdíjkorrekció előtt kellene egy újabb, szeptemberi korrekció, hogy szinten lehessen tartani a nyugdíjak vásárlóértékét.

Farkas András azt mondta: az élelmiszerek 27 százalékkal drágultak átlagosan, de van, aminek 60 százalékkal nőtt az ára azon termékek közül, amit a nyugdíjasok fogyasztanak.

Elég az infláció miatt az eddigi emelés

Szerinte hiába kaptak legutóbb egy 3,9 százalékos rendkívüli emelést, ami éves szinten 8,9 százalékot jelent, ez elégett, elenyészett az inflációs robbanásban. A 13,8 százalékos nyugdíjas kosár szerinti infláció miatt ugyanis már 4,9 százalékkal kevesebb tehát a nyugdíjak vásárlóértéke, mint amennyinek lennie kellene.

Farkas András úgy fogalmazott: A békeidőre kitalált nyugdíjemelési módszer nem működik ebben a háborús veszélyhelyzetben, annyira gyors az infláció, hogy sűrűbben kell követni a nyugdíjak vásárlóértékének az igazítását. A nyugdíjszakértő azt is mondta az ATV Híradónak: A rendkívüli emelés költségvetési vonzata 200 milliárd forint, amit simán lehetne fedezni az állam drasztikusan megnőtt áfabevételeiből.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Fotó: MTI / Mohai Balázs)

10:21

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Újszegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is beszédet mond.

2022. október 2., 06:05

Mintegy 50 ezres közönség előtt tartották meg szombaton a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertet, amelyen a hazai zenei élet legismertebb előadói léptek színpadra a Puskás Aréna Szoborparkjában – tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az eseményt követően közleményben az MTI-t.