10 százalék felett az infláció, a nyugdíjasok kapnak 3,9 százalékos külön nyugdíjemelést

A kiegészítő emeléssel a 2,6 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít egy hónap múlva az államkincstár. Kérdés, hogy a 10 százalék feletti inflációnál mennyire lesz érezhető az emelés. 

2022. június 10., 11:50

Szerző:

Több mint 180 milliárd forintot kapnak júliusban a nyugdíjasok – ez derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese adott a Mediaworks Hírcentrumának. Közlése szerint a magas infláció miatt 3,9 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelést hajt végre a kormány, s a következő hónapban a címzettek összesen nyolchavi nyugdíj után kapják meg a növelést. Az államtitkár hozzátette: a kormány az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli energiaszankciók káros gazdasági hatásainak ellenére is megvédi a rezsicsökkentést, akárcsak a nyugdíjak értékét és a 13. havi nyugdíjat.

A nyugdíjtörvény arra kötelezi az államot, hogy ha az éves várható inflá­ció magasabb az előzetesen tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges kiegészítő emelést. A kormány, ahogy a növekvő infláció miatt tavaly, úgy idén is korábban lép, így már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak – fogalmazott a miniszterhelyettes. Mint elmondta,

ennek mértéke 3,9 százalék lesz.

Az évközi kiegészítő emelést összesen nyolc hónap után számítják ki. A júliusban esedékes nyugdíj már magasabb összegű lesz, és a januártól júniusig tartó időszak hat hónapjának növelése is megérkezik. A kiegészítő emelés ezeken túl a februárban folyósított 13. havi nyugdíj után is jár, így áll össze a nyolc hónap. Tállai kiemelte, hogy a nyugdíjasok egyben fogják meg kapni az összeget az aktuális havi nyugdíjjal együtt. Az utalás a megszokott módon fog történni, aki bankszámlára kérte annak oda érkezik az utalás, mindenki másnak postai úton érkezik majd a pénz. 

A kiegészítő emeléssel a 2,6 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít egy hónap múlva az államkincstár. A jövő év elején 13. havi nyugdíj címén több mint 370 milliárd forintot kaphat kézhez együttesen az érintett közel 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy – írta a MagyarNemzet.

Korábban megírtuk: májusra meghaladta a tíz százalékot az infláció, amelyre utoljára 20 éve volt példa Magyarországon. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,7%-kal nőttek.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Fotó: MTI / Mohai Balázs)

 

 

2023 októberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát – derül ki a bank360.hu elemzéséből.

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.