Népszava: feltételes megegyezés született Brüsszelben az EU-s pénzek kifizetéséről

A kompromisszumokat tartalmazó megállapodásra még a magyar kormánynak is rá kell bólintania, annak kereteiben azonban már megállapodtak az Európai Bizottsággal, jelentette a Népszava brüsszeli tudósítója.

2023. április 24., 13:29

Szerző:

„Szakértői szinten” feltételes megállapodás született az Európai Bizottság és a magyar kormány között az EU kohéziós alapjának 2021 és 2027 közötti forrásai felszabadításához szükséges igazságügyi reformról, közölte a Népszava brüsszeli tudósítója hétfőn.

A Népszava forrásai szerint a megállapodás még nem biztos, hiszen az Európai Bizottság részéről a politikai megegyezésnek még vannak akadályai, és az utolsó szűrőn fennakadhat a megállapodás. Több, független forrás is úgy nyilatkozott azonban, hogy a feltételes megegyezés a szakmai rendezésre lehetőséget nyújtana.

Az igazságügyi rendszer reformját célzó partnerségi megállapodásnak, és az annak keretében javasolt operatív programoknak még 2022. decemberében adott zöld utat a Bizottság, a szakmai-jogi keretrendszerben pedig a magyar fél jogászaival mostanra állapodtak meg. Mindez legalábbis megnöveli az esélyét annak, hogy az EU kohéziós alapjának forrásai kifizetése elől a legfontosabb akadály elhárulhat.

Ez sem jelentené az összes EU-s forrás Magyarország számára való felszabadítását. Az összesen 22 milliárd eurónyi, zárolt forrásból 6,3 milliárd eurót a rendszerszintű korrupció miatt, további 2,5 milliárd eurót pedig a magyarországi egyetemi szabadságot, a melegek és menedékkérők jogait ért jogsértések miatt tartanak vissza.

Az igazságügyi reform-megállapodás esetleges tető alá hozásával tehát mindösszesen 13 milliárd eurónyi forrás szabadulna fel a jogállamisági eljárás alapján való visszatartás alól. Bizonytalan továbbá még a koronavírus helyreállítási alapban Magyarországnak szánt 5,3 milliárd euró sorsa is, ebben az ügyben a magyar kormány legalábbis nem kapkodja el a drasztikusabb korrupcióellenes intézkedések meghozatalát.

Hétfőn a technikai megállapodást üdvözölte Varga Judit igazságügy-miniszter is, ebben közölte, a Dider Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal folytatott egyeztetése eredményeképpen a feltételes és előzetes megállapodás megszületett.

(Kiemelt kép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. július 7-én. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.