Népszava: feltételes megegyezés született Brüsszelben az EU-s pénzek kifizetéséről

A kompromisszumokat tartalmazó megállapodásra még a magyar kormánynak is rá kell bólintania, annak kereteiben azonban már megállapodtak az Európai Bizottsággal, jelentette a Népszava brüsszeli tudósítója.

2023. április 24., 13:29

Szerző:

„Szakértői szinten” feltételes megállapodás született az Európai Bizottság és a magyar kormány között az EU kohéziós alapjának 2021 és 2027 közötti forrásai felszabadításához szükséges igazságügyi reformról, közölte a Népszava brüsszeli tudósítója hétfőn.

A Népszava forrásai szerint a megállapodás még nem biztos, hiszen az Európai Bizottság részéről a politikai megegyezésnek még vannak akadályai, és az utolsó szűrőn fennakadhat a megállapodás. Több, független forrás is úgy nyilatkozott azonban, hogy a feltételes megegyezés a szakmai rendezésre lehetőséget nyújtana.

Az igazságügyi rendszer reformját célzó partnerségi megállapodásnak, és az annak keretében javasolt operatív programoknak még 2022. decemberében adott zöld utat a Bizottság, a szakmai-jogi keretrendszerben pedig a magyar fél jogászaival mostanra állapodtak meg. Mindez legalábbis megnöveli az esélyét annak, hogy az EU kohéziós alapjának forrásai kifizetése elől a legfontosabb akadály elhárulhat.

Ez sem jelentené az összes EU-s forrás Magyarország számára való felszabadítását. Az összesen 22 milliárd eurónyi, zárolt forrásból 6,3 milliárd eurót a rendszerszintű korrupció miatt, további 2,5 milliárd eurót pedig a magyarországi egyetemi szabadságot, a melegek és menedékkérők jogait ért jogsértések miatt tartanak vissza.

Az igazságügyi reform-megállapodás esetleges tető alá hozásával tehát mindösszesen 13 milliárd eurónyi forrás szabadulna fel a jogállamisági eljárás alapján való visszatartás alól. Bizonytalan továbbá még a koronavírus helyreállítási alapban Magyarországnak szánt 5,3 milliárd euró sorsa is, ebben az ügyben a magyar kormány legalábbis nem kapkodja el a drasztikusabb korrupcióellenes intézkedések meghozatalát.

Hétfőn a technikai megállapodást üdvözölte Varga Judit igazságügy-miniszter is, ebben közölte, a Dider Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal folytatott egyeztetése eredményeképpen a feltételes és előzetes megállapodás megszületett.

(Kiemelt kép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. július 7-én. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)

Tegnap 20:54

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a szervezetek mintegy egymilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre májusban, a hagyományos viharszezon első hónapjában, a társaságokhoz több mint 12 ezer bejelentés érkezett.

2023. június 7., 17:41

Vészesen közeledik a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett Budapesti Lakógyűlés nevű akcióban a szavazás határideje, de még mindig nem fejeződött be a szavazókódokat tartalmazó 1,4 millió levél terjesztése – írja a Telex.