Megegyezett az EU és a magyar kormány

Az elnökséget ellátó cseh kormány nyilatkozata szerint megegyeztek többek között az EU-s pénzek és a globális minimumadó kérdésében.

2022. december 13., 06:30

Szerző:

Az EU Tanács megoldást talált a Magyarország által blokkolt kérdésekre és megegyeztek az EU-s pénzek ügyében is – posztolta a soros elnökséget ellátó cseh kormány hétfő este a Twitteren. A december 6-i, akkor még döntést nem hozó pénzügyminiszteri ülésen az Európai Unióhoz akkreditált nagykövetek (COREPER) elvi egyezségre jutottak a következő pontokban:

  1. az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatásban
  2. a 15 százalékos globális minimumadóban
  3. az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyásában
  4. illetve a jogállamisági eljárásban javasolt magyar uniós támogatások felfüggesztésének ügyében; az eredeti javaslatot mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését függesztik fel

A mostani elvi megegyezéseket várhatóan szerdáig írásbeli eljárással hagyják jóvá, még a csütörtöki EU-csúcs előtt – írta az EUrológus. A pontos részletek még nem ismertek. A kormányközeli Világgazdaság értesülései szerint például az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így nem kellene megemelni a 9 százalékos társasági adót. A kormány így járult hozzá a vétója elengedéséhez.

Bár mérsékelték az uniós támogatások visszatartását az eredeti 65 százalékról 55 százalékra, „a helyreállítási alapokhoz történő hozzáférést, azaz a pénzek kifizetését azonban - az eredeti javaslatnak megfelelően - komoly feltételrendszerhez köti az Európai Unió: 27 úgynevezett szupermérföldkövet kell teljesítenie Magyarországnak.”

(Kiemelt képünk: az elnökséget ellátó cseh kormány tweetje a nagyszabású megegyezésről Magyarország és az EU között. Forrás: EU2022_CZ Twitter)