További három német állampolgárt keresnek a rendőrök a viperás támadás miatt

Az eddig őrizetbe vett négy gyanúsítotton kívül összesen még hat német állampolgárt keresnek a februári, gazdagréti viperás támadás ügyében.

2023. március 31., 17:10

Szerző:

Elfogatóparancsot adott ki további három német állampolgár ellen a februári viperás támadás ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség közleménye által „antifának” nevezett gyanúsítottakat a tájékoztatás szerint „a német hatóságokkal szorosan együttműködve” keresik. A Police.hu szerint az újonnan keresett személyek:

Aschoff Nele Philippine Maya, 21 éves nő
Müntnich Paul Joscha, 26 éves férfi
Guntermann Johann, 29 éves férfi.

A rendőrség korábban már körözést adott ki Wittklugel Clara Judith 22 éves, Schroeter Moritz Christian Leopold 21 éves és Dieckmann Emilie Samira 20 éves német állampolgárokkal szemben is.

Mint ismert, február 11-én, az esti órákban, a Kitörés napjához kapcsolódó rendezvények után német, feltételezhetően antifasiszta militáns csoportok több, a szélsőjobboldalhoz kötődő magyar állampolgárt is megkerestek, és súlyosan bántalmaztak. A súlyos támadások után végül a letartóztatott németek mellett egy magyar állampolgárt is őrizetbe vettek, de őt később szabadon engedték, így szabadlábon védekeztek.

A körözés kapcsán a BRFK hangsúlyozta, „A Budapesti Rendőr-főkapitányság üzenete egyértelmű: nem tűrjük, hogy akár ideológiai alapon, akár anélkül emberekre támadjanak a fővárosban. A jogszabályok által lehetővé tett valamennyi eszközt igénybe vesszük, hogy az elkövetőket állampolgárságra, ideológiára, nemre való tekintet nélkül azonosítsuk, és lefolytassuk velük szemben az eljárást.”

A magyar állampolgárságú nő ügyvédje, Kadlót Erzsébet pedig hangsúlyozta, a támadással kapcsolatos bizonyítékok a hatóságok részéről nagyon gyenge lábakon állnak. Olyannira, hogy az ügyvéd a Mércének nyilatkozva egyenesen úgy fogalmazott,

„Borzasztó nehéz egy olyan cselekménnyel mit kezdeni, ahol a napvilágra került információk alapján csupa külföldi elkövető van. Ezért érezhette szükségét a hatóság annak, hogy magyar szálat kell szőnie a történetbe.”

(Kiemelt kép:  Antifasiszta ellentüntetés a Várban - kép: Facebook/AntifainfoBudapest)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.