Kiengedte a rendőrség a viperás antifasiszta támadás miatt fogva tartott magyart

A nő szabadlábon védekezhet, de gyanúsított maradt.

2023. február 25., 07:46

Szerző:

Kengedték az előzetes fogvatartásból azt a magyar állampolgárságú nőt, akit a február 11-i Kitörés napja előtti viperás támadással gyanúsított a rendőrség, amit szélősjobboldaliak ellen követtek el. A Mérce szerint a nő továbbra is gyanúsított, a rendőrség szerint azonban immár szabadlábon védekezhet.

Az ellene emelt vád közösség tagja elleni erőszakról szólt. Mint ismert, február 11-én kiderült: egy csoport német állampolgárságú radikális antifasiszta viperával és egyéb kézifegyverekkel megtámadott több, ruházata és más jellemzők alapján a magyar szélsőjobboldalhoz sorolható embert.

A nő két német állampolgárságú gyanúsítottal együtt ezek után került rendőrségi őrizetbe.

A letartóztatás után a kormánymédiában a magyar nő neve is megjelent és lejárató cikkek sorozatát publikálták Jámbor András ellenzéki képviselő és a Szikra Mozgalom ellen. A Mérce azonban még korábban szakértők videóelemzésével mutatta be, szerintük nem lehetett az őrizetbe vett nő a helyszínen a támadás időpontjában, összekeverhették valakivel.

A Szikra közölte, kiáll tagja ártatlansága mellett, szerintük is tévedésről lehet szó, ugyanakkor hangsúlyozták, az erőszakos akciótól is elhatárolódnak. A német Die Welt pedig megírta, a támadást egy Németországban jól ismert antifasiszta csoport, a Kalapácsos Banda (Hammerbande) tagjai szervezhették meg és követhették el.

„[A] Bíróság belátta, hogy az eddig felmerült, a gyanúsításhoz használt bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy az elfogott aktivistát benntartsák,” – írja közleményük.

(Kiemelt kép: képkivágás a támadásról készült videófelvételből)