Ezért kilátástalan a magyar egészségügy helyzete

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint semmi biztatóval nem kecsegtet a jövő. 

2022. február 7., 16:52

Szerző:

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint azért fontos a közös kiállás, mert az egészségügy közügy, továbbá nem mások, mint az orvosok kezdeményezték a felszólalást – írja hétfői cikkében az ATV.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, azonnali intézkedésekre, szakmai párbeszédre van szükség a magyar egészségügyben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szerint, akik éppen ezért, 12 pontban fogalmazták el javaslataik.

Nincs, aki elvégezze a munkát 

Balogh Zoltán az ATV Start című műsorában továbbá beszámolt arról is, hogy „borzasztóan kevés ember van és lesz az egészségügyi szakdolgozói társadalomban” és ez adja mind a jelenkori, mind pedig a jövőkori problémák egy nagy százalékát.

„Vannak olyan szakterületek, például a labor vagy képi diagnosztika területén, ahol 55-65 év közötti korosztály adja a dolgozók 45 százalékát. Az ápolóknál hasonló vagy még ennél is kritikusabb helyzetet észlelnek”

– fogalmazta a kamara elnöke.

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke még az Inforádióban nyilatkozott arról, hogy 

„A szakrendelők frontján van nagyon nagy gond, nagyon kevés az orvos”. 

És noha február első napjaiban érkezik az idei első emelt bér az egészségügyi dolgozók felé, – mint írja a cikk – egyre több olyan információt kapnak Balogh elmondása szerint, hogy mégsem a 21 százalékos béremelés valósul meg. Így ez a probléma is részben megoldatlan maradt.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. december 15. Védőfelszerelést viselő orvosok a Honvédkórház osztályán 2021. december 15-én. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.