Borzalmasan megdrágul a sertéshús

Már decemberben jelezték, hogy ez lesz.

2022. január 9., 14:08

Szerző:

Drágul a sertéshús 2022 elejétől kezdve, mivel a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakat – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.  Mint mondta, az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben, és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – mondta. 

Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nemcsak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta

– mondta Éder Tamás.

Véleménye szerint a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottevően, az infláció mértékét meghaladóan tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért most egy nagyobb árrobbanás jöhet azért, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.  

Éder Tamás szerint az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog,

ezért pedig a boltokban is nőnek majd az árak 2022 első félévében.

A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd, mivel a sertések előállítási költségeinek 65-70 százalékát a takarmányár teszi ki. 

A húsipar válsága már hónapok óta látszik itthon és az európai piacon is. A változás részben a Kínában látható gazdasági folyamatok eredménye - írja az Index

(Kiemelt kép: Budapest, 2020. január 14. Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. MTI/Máthé Zoltán)