Börtönbüntetésre ítélték a költségvetési csalással vádolt volt fideszes polgármester

A Debreceni Járásbíróság egy év öt hónap börtönre ítélte Köteles Istvánt, de az ítélete még nem jogerős.

2021. szeptember 28., 19:37

Szerző:

A Debreceni Járásbíróság egy év öt hónap börtönre ítélte Köteles Istvánt, Álmosd volt polgármesterét, és több mint négy és félmilliós vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, a büntetés végrehajtását azonban 3 év 6 hónapra – írta a 24.hu. A bíróság hűtlen kezelésben, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásában valamint költségvetési csalásban is bűnösnek mondta ki Köteles Istvánt. A hűtlen kezelésben a község akkori jegyzője is segédkezett, ő 456 ezres pénzbüntetést kapott. 

Köteles a 2010-es önkormányzati választáson lett Álmosd polgármestere, majd 2014-ben újraválasztották. A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban 2017. június 1-jén felmentette a tisztségéből, a döntés októberben emelkedett jogerőre. A bíróság által megállapítása szerint a polgármester 2014 és 2015-ben készpénzfelvételi utalványt állítattott ki önmagának, amellyel felvette az önkormányzati bankszámláról a kiírt összeget, majd azt vásárlás előleg címén kiadásként könyvelte le. Köteles a felvett előleggel csak többszöri felszólítást követően számolt el 2016 januárjában, és olyan rendezvényekhez kapcsolódó számlákat, promóciós anyagokat csatolt be, amelyeket valójában meg sem rendeztek a településen.

Köteles István a képviselő-testület, illetve az önkormányzat előzetes vagy akár utólagos jóváhagyása nélkül körülbelül 370 ezer forint értékben vásárolt (önkormányzati pénzen) több háztartási eszközt, egy LCD televíziót, egy Blu-Ray lejátszót és még egy forróvíztárolót is. Az eszközök leltárba vétele kizárólag a számlák alapján történt, a nyilvántartásuk lapjának megjegyzés rovatában pedig csak annyi szerepelt, hogy a „polgármester személyes használatában".

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője a portálnak azt közölte, hogy az elsőrendű vádlott végig tagadta a bűnösségét, és ahogy az ügy másik vádlottja úgy ő is felmentésért fellebbezett. A Debreceni Járásbíróság ítélete viszont nem jogerős. A döntés ellen az ügyészség súlyosbítást, míg a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: ESB Professional Forrás: Shutterstock)