Nem kizárt, hogy megjutalmazza Borkait a Fidesz, ha visszalép

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója szerint a szexbotrányát követően ismét polgármesterségre áhítozó volt győri városvezető, hogy kap majd cserébe valamit a Fidesztől, ha visszalép a polgármester-jelöltségtől.

2023. augusztus 3., 10:16

Szerző:

Ilyen eset nem fordult elő a rendszerváltás óta, hogy valaki annyira súlyos magánéleti botrány után próbált volna visszatérni a politikába, mint Borkai – tette hozzá a Republikon Intézet kutatója.

A szexbotrányába belebukott Borkai Zsolt, Győr volt fideszes polgármestere június elején bejelentette, hogy függetlenként újra elindul a posztért a jövő évi önkormányzati választáson – emlékeztet a Népszava írása. A napokban az is megjelent a lapokban, hogy Borkai bizalmasa, a jachtos party másik aktív tagja, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd egy balatonlellei szépségversenyen zsűritagként és szponzorként működött közre.

„Abszolút nem kísért a múlt” – nyilatkozta a média érdeklődésére derűsen Rákosfalvy.

Mikecz Dániel politológus, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint Borkai Zsolt esete egészen speciális. Miközben 2019 őszén arról szólt a közbeszéd, hogy az országban sokfelé a botránya miatt vesztettek fideszes polgármesterek, őt – igaz, szoros versenyben – újra megválasztották Győrben és csak ezt követően mondott le.

Borkai újraindulása kapcsán hozzátette: négy év elteltével nem lehet tudni, milyen emlékek maradtak meg a győri emberekben. Meglátása szerint önkormányzati szinten a választók gyakran megbocsátók a helyi politikusokkal, a beágyazottság és a helyi hatalmi viszonyok akár azt is felülírják, ha valakivel szemben büntetőeljárás folyik.

A volt polgármester esetében bonyolítja a helyzetet, hogy az ő fellépése nem általánosságban, hanem a győri viszonyok között értelmezendő. Lényeges szempont, hogy a helybéliek mennyire elégedettek a jelenlegi polgármesterrel, a Borkai utódjaként megválasztott Dézsi Csaba Andrással.

Borkainak lehet annyira kiterjedt kapcsolatrendszere és akkora támogatottsága, hogy még ma is komoly tényezőnek számít a városban. Indulásával megoszthatja a kormánypárti szavazókat, ennek következtében a Fidesz elveszítheti Győrt. A Fidesz ezt nyilván nem szeretné. Borkai azzal is kalkulálhat a bejelentésével, hogy kap majd cserébe valamit a Fidesztől, ha visszalép – állítja Mikecz Dániel.

(Kiemelt kép: Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke sajtótájékoztatót tart az Országgyűlésnek benyújtott sporttörvény-módosításról a MOB fővárosi székházában 2016. október 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.