Borkai Zsolt fotójával illusztráltak egy orosz kamuhírt

Magyarországon is terjed egy álhír az Északi Áramlat 1 robbantását vizsgáló svéd ügyész valójában meg nem történt öngyilkosságáról. A fiktív személyt pedig éppen Borkai fotójával sikerült a kitalálóknak illusztrálni.

2022. október 25., 09:18

Szerző:

A jachtos-orgiás ügybe 2019-ben belebukó fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt fotójával illusztráltak egy Magyarországon is terjedő álhírt ismeretlen szerzői - számolt be a Propeller.hu. A lap idézi az AFP Ténykérdés és a Lakmusz.hu tényellenőrző oldalakat is, akik beszámoltak: megalapozatlan információk terjednek arról, hogy egy svéd ügyész meghalt, mielőtt feltárhatta volna, valójában mi történt az Északi Áramlat 1. gázvezeték robbantása körül.

Valójában persze egy svéd ügyész sem követett el öngyilkosságot, vagy halt meg rejtélyes körülmények között, Eric Olsen (vagy néhány helyen a cikkekben Ollsen) pedig valójában nem létezik.

Erre a magyar olvasó egészen egyszerűen is rájöhet, az eredeti forrás ugyanis Olsen képeként Borkai Zsolt fotóját használta fel illusztráció-képpen. Az álhírek elsősorban angol, német, holland és francia nyelveken terjednek Twitteren, Facebookon és Telegramon is. Az AFP az ügyben beszélt a svéd és dán rendőrséggel, hatóságokkal is, de egyetlen Eric Olsent sem találtak, aki az ügy felderítésén dolgozna.

Az sem lehet túl meglepő, hogy, ahogyan arról a Lakmusz.hu ít, az eredeti hír az orosz közösségi oldalon, a VKontaktyén kezdett el terjedni.

(Kiemelt kép: Borkai Zsolt, a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. A Fidesz helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.