Valami történt a Balti-tenger alatt, áram nélkül maradt egy egész sziget

Az Északi Áramlat 2-őt ért feltételezett szabotázs helyszínétől nem messze, a dániai Bornholm szigete október 7-én reggel áram nélkül maradt. 

2022. október 10., 11:07

Szerző:

Október 7-én, pénteken, nem sokkal reggel 8 óra előtt áram nélkül maradt egy egész sziget Dániában, mert a tenger fenekén futó elektromos kábel meghibásodott – tudósított az svt.se svéd hírportál. A hiba oka egyelőre ismeretlen. A helyi, korlátozott áramtermelésnek köszönhetően 9:30-kor Bornholm szigetének egyes részein helyreállt az áramszolgáltatás. 

Az eset azért lehet érdekes, mert az Északi Áramlat 2 tengeralatti földgázvezeték éppen Bornholm szigete mellett halad el, és a gázvezeték elleni feltételezett szabotázs helye nem esik messze a szigettől. Anya Palm, a víz, hő és áramellátásról gondoskodó cég (Trefor) sajtószóvivője azt mondta: 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az elmúlt hetekben Bornholm körül megszaporodtak a rendkívüli események volt, ezért fontos elmondani, hogy még nem tudjuk, mi történt. Nincs szükség találgatásokra.”  

(Kiemelt képünk: A dán védelmi parancsnokság által 2022. szeptember 30-án kiadott, 2022. szeptember 29-én készült képen a négy gázszivárgás egyike látható. Fotó: HANDOUT / DANISH DEFENCE / AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.