Rekordmennyiségű busszal újult meg a BKV járműflottája az év végén

Idén október és december között mindössze 64 nap alatt 135 db új Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszt helyeztek forgalomba a BKV-nál. Ezzel pedig alapjaiban újult meg eszközállományuk, valamint új rekordot is elértek vele.

 

2022. december 21., 15:47

Szerző:

A BKV közleményében részletezi, hogy idén 50 db szóló és 50 db csuklós autóbusz tartós bérlése, valamint 22 db szóló és 13 db csuklós jármű beszerzése, azaz összesen 135 darab autóbusz tette lehetővé a jelentős mértékű megújulást.

A harmadik generációs Mercedes-Benz Conecto típusú járművek az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az INTER TAN-KER CITY Kft. alkotta konzorcium közreműködésében érkeztek a BKV-hoz.

Megjegyezték, hogy az elsőként fogalomba helyezett járművek mára közel 15.000 km-t futottak Budapest útjain, az utolsó autóbuszt pedig december 15-én vette át a BKV. A járműflotta frissítésével fokozatosan 152 darab korszerűtlen egyedet vontak ki a forgalomból.

Így három évvel csökkent az autóbusz állomány átlagéletkora a szeptember 30-ai állapothoz képest.

13,9-ről 10,8 évre, ami még mindig elmarad ugyan az optimálistól, ugyanakkor további javulásra számíthatunk a tavaszi időszakban, amikor véget ér az M3 metróvonal rekonstrukciója, ami egyben az autóbuszos pótlási tevékenység végét is jelenti – jegyezték meg.

Mindemellett – ahogy olvasható a közleményben – a 135 új autóbusznak köszönhetően már kizárólag alacsonypadlós és klimatizált autóbuszok tartoznak a BKV-hoz. Továbbá buszaik csaknem fele a legkorszerűbb hajtáslánc-technológiát képviseli.

(Kiemelt képünk illusztráció. Mikulás-jelmezbe öltözött buszvezető a BKV 107-es vonalon közlekedő Mikulásbuszán a Keleti pályaudvari megállóban 2022. december 4-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

2023. február 3., 15:44

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.