Rekordmennyiségű busszal újult meg a BKV járműflottája az év végén

Idén október és december között mindössze 64 nap alatt 135 db új Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszt helyeztek forgalomba a BKV-nál. Ezzel pedig alapjaiban újult meg eszközállományuk, valamint új rekordot is elértek vele.

 

2022. december 21., 15:47

Szerző:

A BKV közleményében részletezi, hogy idén 50 db szóló és 50 db csuklós autóbusz tartós bérlése, valamint 22 db szóló és 13 db csuklós jármű beszerzése, azaz összesen 135 darab autóbusz tette lehetővé a jelentős mértékű megújulást.

A harmadik generációs Mercedes-Benz Conecto típusú járművek az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az INTER TAN-KER CITY Kft. alkotta konzorcium közreműködésében érkeztek a BKV-hoz.

Megjegyezték, hogy az elsőként fogalomba helyezett járművek mára közel 15.000 km-t futottak Budapest útjain, az utolsó autóbuszt pedig december 15-én vette át a BKV. A járműflotta frissítésével fokozatosan 152 darab korszerűtlen egyedet vontak ki a forgalomból.

Így három évvel csökkent az autóbusz állomány átlagéletkora a szeptember 30-ai állapothoz képest.

13,9-ről 10,8 évre, ami még mindig elmarad ugyan az optimálistól, ugyanakkor további javulásra számíthatunk a tavaszi időszakban, amikor véget ér az M3 metróvonal rekonstrukciója, ami egyben az autóbuszos pótlási tevékenység végét is jelenti – jegyezték meg.

Mindemellett – ahogy olvasható a közleményben – a 135 új autóbusznak köszönhetően már kizárólag alacsonypadlós és klimatizált autóbuszok tartoznak a BKV-hoz. Továbbá buszaik csaknem fele a legkorszerűbb hajtáslánc-technológiát képviseli.

(Kiemelt képünk illusztráció. Mikulás-jelmezbe öltözött buszvezető a BKV 107-es vonalon közlekedő Mikulásbuszán a Keleti pályaudvari megállóban 2022. december 4-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.