Bezuhantak Mészáros Lőrinc és Andy Vajna napilapjai, kevesen kérnek a propagandából

2018. november 14., 08:56

Szerző:

Egyre inkább szűkül a Mészáros Lőrinchez köthető vidéki lapok vásárlóinak köre – derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adataiból, amelyeket az mfor közölt. A lapok értékesített példányszáma három hónap alatt átlagosan 2,5 százalékkal zsugorodott, éves bázison pedig átlagban 13,4 százalékos a vásárlók lemorzsolódásának aránya. Amikor két éve a felcsúti zsenihez kerültek a megyei napilapok, még 249 ezren olvasták azokat naponta, mára azonban csak 195 ezer olvasójuk maradt.

Bár a nyomtatott lapok eladott példányszáma általánosságban már azelőtt is csökkent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök barátja megszerezte a megyei sajtót, azonban az adatokból világosan látszik, hogy a folyamat a tulajdonosváltások után gyorsult fel igazán. Ekkor kezdtek el megjelenni a megyei lapokban a Fidesznek és az Orbán-kormánynak kedves propagandaanyagok és állami hirdetések.

Az mfor szerint a legnagyobb csökkenést a Veszprém megyei Napló produkálta (27,3 százalék), utána a Dunaújvárosi Hírlap következik (26,4 százalék), majd Mészáros Lőrinc szűkebb hazája, Fejér megye lapja, a Fejér Megyei Hírlap (25,7 százalék). A siralmas eredmények ellenére a hírportál információi szerint még idén Mészároshoz kerülhetnek a megmaradt vidéki napilapok, így az Andy Vajna tulajdonában lévő Lapcom Zrt. által kiadott Kisalföld és Délmagyar is. Ezek a kormánypárti hatalomátvétel és a propaganda megjelenése ellenére jóval kisebb csökkenést produkáltak, azonban Orbán Viktor mindenképpen központosítani akarja a Fidesz médiabirodalmát.

Vajnától elvehetik a szintén a Lapcom által kiadott bulvárlapot, a Borsot is, pedig nagy riválisához, az egyelőre svájci tulajdonban lévő Blikkhez képest jól tartja magát. A Bors jelenlegi 50 717 darabos eladott példányszáma negyedéves bázison 2, éves bázison pedig 7,8 százalékos csökkenés eredménye. A Blikk viszont a legtöbb olvasót veszítette a napilapok közül: egy év alatt a vásárlók 19 százaléka tűnt el, így már csak naponta 80 ezren veszik a lapot.

Az adatok szerint hiába profitált a Népszabadság és a Magyar Nemzet megszűnéséből az utolsó ellenzéki hangvételű politikai napilap, a Népszava, véget ért a példányszám növekedése, és csökkenésbe fordult át. Naponta 21 185 példány fogy a Népszavából, de egy negyedév alatt már 1 százalékos a csökkenés.