Kanyarban előz a benzinár – minket

Átlépi a lélektaninak tartott határt a benzin ára is: 603 forintot kérnek majd el átlagosan a kutakon a benzinért, de durván emelkedik a dízel ára is.

2024. január 31., 15:35

Szerző:

Pénteken további üzemanyagár-emelés lesz, ami a benzinár esetében bruttó 6 forintot jelent, a gázolaj esetében pedig bruttó 8 forintot – írja a holtankoljak.hu.

Ezzel a nagykereskedelmi áremeléssel a kutakon tapasztalható ár is emelkedni fog, várhatóan az alábbi szintre: 

95-ös benzin: 603 Ft/liter

Gázolaj: 640 Ft/liter

Ezért lőtt ki a benzin ára

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, januártól jelentősen nőtt az üzemanyagok jövedékiadó-tartalma. A NAV az oldalán közölte a jövedékiadó-módosításokat: 2024 január 1-től az adó mértéke a benzin esetében 152,55 forint, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz – írta még tavaly a Portfolio. A jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár jóval a régiós átlag fölé fog vélhetően ugrani. Az áfát is ide véve összességében 41,3 forintos drágulásra lehet számítani január 1-től a hazai benzinkutakon.

Mint ismert: Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. A benzin esetében 0,359 euró,a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke, és a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót. Ebből logikusan következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a forintban jegyzett jövedéki adó.

Lassan megéri külföldön tankolni

Korábban írtuk, hogy Horvátország egy ideje már nemcsak a nyaralni vágyó magyarok körében népszerű úti cél, hanem a bevásárló turisták körében is. Délnyugati szomszédunkban ugyanis a kormány még tavaly tavasszal csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, és maximálta a kereskedők haszonkulcsát, ezzel pedig gyakorlatilag hatósági árassá tette az üzemanyagokat.

A Világgazdaság azt írja, a határ közelében élő magyarok már egy ideje rendszeres vendégek a horvát kutakon. Egy átlagos tankoláson ugyanis akár 3-4 ezer forintot is meg lehet spórolni.

Miközben a magyarok Horvátországba járnak tankolni, addig a horvátok Bosznia-Hercegovinába mennek, mivel ott egy liter benzin átszámítva 450 forintba, ugyanennyi gázolaj pedig 460 forintba kerül.

Karácsony környékén az utóbbi három hónap legalacsonyabb árszintje volt jellemző Szlovákiában. És várhatóan rövid időn belül mind a gázolaj, mind a 95-ös benzin literenkénti ára 1,50 euró környékére süllyedhet. Ha ez valóban megtörténik, akkor a határ magyar oldalán élők is átjárhatnak tankolni.

A horvátokkal nagyjából egy időben a szlovén kormány is beavatkozott az üzemanyagárakba. Most Szlovéniában a benzin literenként 520 forintba, a dízel 560 forintba kerül a hagyományos kutakon. Nem árt viszont figyelmesnek lenni, a hatósági árak ugyanis nem vonatkoznak az autópályák menti töltőállomásokra, ott ugyanis továbbra is piaci áron értékesítik az üzemanyagot, ez literenként 623 forintos benzin-, illetve 628 forintos dízelárat jelent.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.