Készülhetnek az autósok, januártól jön a feketeleves

Januártól jelentősen drágul az üzemanyagok ára. 

2023. december 7., 14:53

Szerző:

Januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, így jelentős drágulásra kell számítani a benzinkutakon. A NAV oldalán közölte a legfrissebb jövedékiadó-módosításokat, ami alapján most már biztosra mondható, hogy 2024 január 1-től az adó mértéke a benzin esetében 152,55 forint, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz  – írja a portfolio.  A jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár jóval a régiós átlag fölé fog vélhetően ugrani. Az áfát is ide véve összességében 41,3 forintos drágulásra lehet számítani január 1-től a hazai benzinkutakon. 

A forint gyenge árfolyama a ludas 

Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. A benzin esetében 0,359 euró,a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke, és a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót. Ebből logikusan következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a forintban jegyzett jövedéki adó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  Flymen / ANP MAG / ANP via AFP)

Tegnap 16:49

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. A forint árfolyamra érdemben nem volt hatással a döntés.

Hamarosan lejár az adóbevallás idei határideje. Aki nem véglegesíti a tervezetet, nem is nézi át, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete május 21-ével.