Nem drágább nálunk a benzin mint máshol

 A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint ígéretet sem tettek a benzin árának csökkentésére a kormánynak. 

2024. július 11., 10:12

Szerző:

Bár a magyarországi benzin és gázolaj árak valójában most sem haladják meg a térségieket, az iparág nem tett erre vonatkozó, biankó ígéretet a kormánynak – nyilatkozta a Népszavának a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnöke, Ratatics Péter. A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton hétfőn hívatta be hivatalába a magyar üzemanyagkereskedők képviselőit, tehát a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a MOL képviselőit, illetve a Független Benzinkutasok Szövetségének megbízottjait a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt.

A minisztérium közleménye szerint a Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyaránt javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására. Ratatics szerin azért van erre szükség, mert a különböző napok árainak összevetése pontatlan, a jegyzésár- és árfolyammozgások nyomán ennyi idő alatt is jelentősen változhatnak a tarifák. 

„Meggyőződésem: ha a környékbeli adóemelések a statisztikákban is érvényesülnek, nyilvánvalóvá válik, hogy a hazai üzemanyagárak átlaga valójában most sem magasabb a szomszédos államokénál. Míg egyes környező államok tarifáiban a külső hatások érvényesítése hetekig is eltarthat, addig nálunk az utóbbi hetekben bevezetett, többszöri ármegállapítás nyomán, rugalmasabban kezelhetjük a helyzetet. Így érdemesebbnek tartottunk egy hosszabb időtávú összevetést, amire a szaktárca nyitottnak mutatkozott.”

Nem tettünk ígéretet a benzin árának csökkentésére

„Olyan ígéretet, avagy megállapodást, hogy a hazai tarifák átlaga, minden egyéb körülménytől függetlenül, mostantól nem nő a környező államok szintje fölé, se szóban, se írásban nem tettünk. Már csak azért sem, mert ez a jelen helyzetben komoly versenyjogi kérdéseket vetne fel”– erősítette meg a MÁSZ elnöke. 

„A hazai üzemanyagpiac jól működik, egészséges, önszabályozó. Az ellátás biztonságos, a termékek elérhetők. Ha a kormány mérsékelni szeretné a hazai tarifákat, mi a – környező államokhoz képest sok esetben kiugró – adóterhelések szintjén látunk beavatkozási lehetőségeket. De meggyőződésem: ha az adatnyilvántartások letisztázódnak, világossá válik, hogy a hazai üzemanyagárak átlaga illeszkedik a szomszédokéhoz.”

(Képünk illusztráció: Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)