Pintér Sándor minisztériumának lapja nem létező szervezetet idéz a szívhangrendelet támogatójaként

Arról írtak, örül a törvénynek a Bábaszövetség is, csakhogy ilyen szervezet nem is létezik.

2022. szeptember 14., 19:36

Szerző:

„A jelen szöveget minden társszerző és véleményező tagozat (…), illetve az Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet elfogadta”, – így indít az abortuszt szigorító szívhangrendelet teljes szövegét publikáló Egészségügyi Közlöny. A szöveg közli a várandóssággal kapcsolatos új irányelveket is.

Egy új ajánlás szerint pedig, ahogy az kiderült, a várandós anyáknak abortusz előtt a magzat ultrahangképét is meg kell mutatni, annak szívhangját pedig kötelező lenne meghallgatniuk. Utóbbit minisztériumi rendeletben is közzéttették, ami az orvosokra immár kötelező érvényű.

Az indoklás szövege négyszer hivatkozik az Országos Bábaszövetségre, mint támogató szervezetre, erről azonban a 444.hu kiderítette, a szervezet nem is létezik, a cégnyilvántartás szerint már 2017-ben megszűnt. A furcsaság miatt keresték a minisztériumot is, de kérdéseikre egyelőre még nem kaptak választ. További érdekesség, hogy 2014-ben a szervezetet még Márki-Zay Péter felesége, Vincze Felícia képviselte, de a volt miniszterelnök-jelöltek a Fidesz és a kormány részéről akkori tevékenységéért a kampányban még súlyos kritika érte.

Viszont Nováky Rita, a Bábaszövetség korábbi elnöke az online portálnak úgy nyilatkozott, a szöveg csak azt a látszatot kelti, mintha a Bábaszövetség támogatná a rendelkezést, ő viszont egyrészt a támogatás tényéről csak a laptól értesült, ráadásul személyesen nem is helyesli, károsnak véli az intézkedést.

Van persze olyan szervezet is, amely valóban támogatja a szívhangrendeletet, így nyilatkozott például a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága is.

(Kiemelt kép: Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.