Pintér Sándor minisztériumának lapja nem létező szervezetet idéz a szívhangrendelet támogatójaként

Arról írtak, örül a törvénynek a Bábaszövetség is, csakhogy ilyen szervezet nem is létezik.

2022. szeptember 14., 19:36

Szerző:

„A jelen szöveget minden társszerző és véleményező tagozat (…), illetve az Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet elfogadta”, – így indít az abortuszt szigorító szívhangrendelet teljes szövegét publikáló Egészségügyi Közlöny. A szöveg közli a várandóssággal kapcsolatos új irányelveket is.

Egy új ajánlás szerint pedig, ahogy az kiderült, a várandós anyáknak abortusz előtt a magzat ultrahangképét is meg kell mutatni, annak szívhangját pedig kötelező lenne meghallgatniuk. Utóbbit minisztériumi rendeletben is közzéttették, ami az orvosokra immár kötelező érvényű.

Az indoklás szövege négyszer hivatkozik az Országos Bábaszövetségre, mint támogató szervezetre, erről azonban a 444.hu kiderítette, a szervezet nem is létezik, a cégnyilvántartás szerint már 2017-ben megszűnt. A furcsaság miatt keresték a minisztériumot is, de kérdéseikre egyelőre még nem kaptak választ. További érdekesség, hogy 2014-ben a szervezetet még Márki-Zay Péter felesége, Vincze Felícia képviselte, de a volt miniszterelnök-jelöltek a Fidesz és a kormány részéről akkori tevékenységéért a kampányban még súlyos kritika érte.

Viszont Nováky Rita, a Bábaszövetség korábbi elnöke az online portálnak úgy nyilatkozott, a szöveg csak azt a látszatot kelti, mintha a Bábaszövetség támogatná a rendelkezést, ő viszont egyrészt a támogatás tényéről csak a laptól értesült, ráadásul személyesen nem is helyesli, károsnak véli az intézkedést.

Van persze olyan szervezet is, amely valóban támogatja a szívhangrendeletet, így nyilatkozott például a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága is.

(Kiemelt kép: Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

07:56

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással – derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.