Feltörőben a békési gázmező

A békési gázmező 2023. februrárja óta termel, tegnap helyezték üzembe a negyedik kutat. 

2024. január 19., 19:59

Szerző:

A tervezett ütemezésnek megfelelően tegnap üzembe helyezték a negyedik kutat a békési gázmező Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhelyén. A tavaly február óta működő első után így decemberben és januárban összesen három új kút állt termelésbe Sarkad térségében. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát – írja az Energiaügyi Minisztérium közleménye.

A kiemelt beruházássá nyilvánított Corvinus projekt az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A résztvevő felek – köztük az MVM CEEnergy Zrt. – a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszenek. A korábban termelésbe állított három kútból eddig összesen mintegy 46 millió köbméter földgázt és 56 ezer köbméter kondenzátumot (könnyűolajat) hoztak felszínre.

A projekt célja földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére

A Békés vármegyei mezőn 2023 februárja óta üzemel az első kút, amelyhez december elejétől csatlakozott egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A területen további két kutat fúrtak le tavaly. Az összes műszaki feltétel megléte mellett ezek közül az egyik a múlt év végén, a másik pedig tegnaptól kezdhette meg a kitermelést – írják. 

A kormány kiemelten kezeli a belföldön elérhető források hasznosítását, mert ezzel erősíti hazánk energiaszuverenitását. A hosszú távú szerződések alapján zavartalanul zajlanak a gázszállítások. A tárolók töltöttsége a fűtési szezon felén túl még mindig 80 százalék feletti. A hazai kitermelés fokozása ezzel együtt is hasznosan járul hozzá a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához – áll a közleményben. 

Európa legnagyobb földgázszállítója Norvégia, szintén 2022-ben kezdte el növelni a termelését válaszul az Oroszország elleni szankciókra és kielégítendő a megnövekedett igényeket. A kitermelés 2025-re eléri 4,3 millió boed szintet, megközelítve a 2004-ben 4,54 boed-en beállított rekordot. Ráadásul Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök még december 20-án a Reuters kérdésére elárulta, a norvég állam 2023-ra még több hosszútávú földgázszállítási szerződés megkötésére számít, ami pedig azt jelenti, hogy a rekordmagas kiteremelés akár 4-5 éven keresztül is fenntarthatóvá válhat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szén-dioxidból és részben kénhidrogénből álló gáz tört ki 120-130 bar nyomással egy javítás alatt álló földgázkútból a Budapesttől mintegy 240 kilométerre délnyugatra fekvő nagylengyeli olajmezőn 1998. november 14-én. Fotó: LASZLO CZIKA / MTI / AFP)

Tegnap 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.