Jakab Péter bejelentette, kit támogatnak az előválasztás második fordulójában

A Jobbik elnöksége döntést hozott az ügyben. 

2021. október 4., 14:52

Szerző:

„Összeült a Jobbik elnöksége, hogy megvitassuk, kit támogatunk az előválasztás második fordulójában. A döntés megszületett: benneteket, választókat!” – írja bejegyzésében Jakab Péter, a párt vezetője. Az elmúlt napok egyik legfontosabb belpolitikai kérdésévé vált, hogy az előválasztás második fordulójába bejutott miniszterelnök-jelöltek közül kit fog támogatni a második legerősebb ellenzéki párt. 

Jakab és pártja mai bejelentésével konkrétan nem foglalt állást. A pártelnök közösségi oldalán azt írja, hogy a választókra kell bízni a döntést. „Akit Ti megneveztek közös miniszterelnök-jelöltnek, azt fogjuk teljes mellszélességgel támogatni, a döntésetekben pedig nem kívánunk benneteket befolyásolni” – tette hozzá a politikus. 

Jakab egyébként írásban megerősítette korábbi állásfoglalását, miszerint arra kéri a miniszterelnök-jelölteket, hogy ne forduljanak egymás ellen. Úgy fogalmaz, hogy meg kell őrizni a hat ellenzéki párt összefogását. A pártelnök úgy látja, hogy a 2022-es választási győzelemhez mindenkire szükség van, emiatt az ellenzéki koalíció pártjainak nem egymással szemben kell meghatározniuk magukat. 

Az ellenzéki előválasztás első fordulója alapján az elért eredmény sorrendjében Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott tovább a második fordulóba. Az elmúlt napokban Karácsony és Márki-Zay megállapodtak róla, hogy közösen folytatják a miniszterelnök-jelölti versenyt, miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes jelöltként. Arról még nem sikerült megállapodnia a két politikusnak, hogy pontosan milyen felállásban vágnak neki az előválasztás következő fordulójának. 

(Kiemelt kép: Jakab Péter Facebook-oldala)

Tartozásának rendezését és Európai Parlamenti mandátumának visszaadását követeli az MSZP Ujhelyi Istvántól az MSZP, aki vasárnap jelentette be, hogy kilép a pártból.