Bejegyezték Iványi Gábor egyházát

Iványi Gábor egyházát 2011-ben fosztották meg státuszuktól. Az egyszázalékos felajánlásokhoz sem jutottak hozzá évekig.

 

2022. november 18., 13:50

Szerző:

„Céljainkhoz egy lépéssel közelebb kerülve bejegyzett egyházzá minősült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET)” – közölte pénteken Iványi Gábor egyháza.

„Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy visszakaptuk korábbi státuszunkat, ahhoz a Magyar Államnak közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötnie velünk, ám eddig erre hiába vártunk” – írta a Hvg.hu.

A MET-et (és több másik magyarországi egyházat) 2011-ben egyeztetés nélkül fosztottak meg egyházi státuszuktól. A MET ezek után perelt, először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyert a magyar állam ellen. Később a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, mert a magyar kormány nem tartotta be az Alkotmánybíróság ítéletét, amiben azt állapították meg, hogy a magyar állam alkotmánysértő módon vette el egyházi státuszukat, amit köteles visszaállítani. A MET Strasbourgban is nyert, a kormány viszont ezt követően sem tartotta be az ítéletet.

„Az elmúlt évtized hihetetlen terheket rótt ránk. Költségvetésünk meghatározó részétől fosztott meg bennünket, melynek következtében – elsősorban nem vallási tevékenységünkben, hanem – a hitvallásunkat is érintő közfeladatok működtetésében terhelt feleslegesen és bűnös módon minket” – tették hozzá.

(Kiemelt kép: Iványi Gábor a mellette rendezett szolidaritási tüntetésen 2022. február 21-én, Budapesten a Dankó utcában. Fotó: Dimény András / 168.hu)

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.