Bécsbe már senki ne induljon el, leállt a vonatforgalom az áradások miatt

A MÁV veszélyesnek ítéli a helyzetet az áradások miatt, nem indít járatokat az osztrák fővárosba.

2024. szeptember 15., 17:43

Szerző:

Saját Facebook-oldalán jelentette be a MÁV szeptember 15-én, hogy 18 órától nem indítanak több járatot Bécs felé az áradások miatt.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarországról vonattal egyáltalán nem lehet eljutni az osztrák fővárosba. Mint a tájékoztatásból kiderült, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) leállítja Bécs és Hegyeshalom között a közlekedést, és semmilyen módon nem megoldott a vonatok pótlása. Az intézkedés előreláthatóan hétfő éjfélig tart.

A MÁV így fogalmazott:

​Valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, a Kálmán Imre EuroNight és az EuRegio vonat csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul.

Ez azt jelenti, hogy ezen járatok a magyar határig ugyan közlekednek, ám onnan azonnal vissza is fordulnak Budapest felé.

Az áradások a közlekedést is megbénítják

A vonatforgalom leállása sokakat érinthet, ezért a MÁV nyomatékosan arra kéri minden utasát, aki Bécsbe utazott volna, hogy semmiképpen se induljanak el.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert Ausztria egyes területein, elsősorban a déli tájakon, illetve Bécsben rendkívül veszélyes a helyzet az áradások miatt.

Ausztria déli részén teljes településeket öntött el a víz, több helyről helikopterekkel mentik a lakosságot, Alsó-Ausztriát már katasztrófa sújtotta területté nyilvánították. Bécsben is egyre súlyosabb a helyzet, még egy metróvonalat is le kellett állítani a betörő víz miatt, és az áradás már a part menti házakat is elérte.

Az óvintézkedések nem eltúlzottak, ugyanis a Közép-Európát sújtó viharok miatt már több ember is életét vesztette: Romániában öten haltak meg az áradásokban, Csehországban egy személyt elsodort a víz, Ausztriában pedig egy mentésben segédkező tűzoltó hunyt el az áradás miatt.

Mindenkit elővigyázatosságra intenek, és a környező országok vezetői egybehangzóan úgy vélik, hogy most az árvíz elleni védekezés a legfontosabb kérdés.

Budapesten is harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, az alsó rakpartokat szeptember 16-án lezárják. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a jövő hét második felében, 850 centiméter környékén tetőzhet majd a Duna.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Lageat Perroteau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)