Balog Zoltán nem folytatja, elhagyja Orbán Viktor kormányát

2018. április 23., 19:44

Szerző:

Távozik az Emberi erőforrások Minisztériuma éléről Balog Zoltán – derül ki abból az interjúból, amelyet a tárcavezető adott az Origónak. Elárulta, hogy az áprrilis 8-i parlamenti választások után két hosszú beszélgetésre ült le Orbán Viktorral, és mivel ő akart változtatni a struktúrán, a javaslatait azonban a miniszterelnök nem fogadta el, elhagyja a kabinetet.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– A jövőt illetően két hosszabb beszélgetésem volt a miniszterelnökkel a választások után. Azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ebben a struktúrában és összeállításban marad. Nekem ezzel kapcsolatban voltak változtatási javaslataim, amiket ő nem fogadott el. Felajánlotta, hogy válasszak. Vagy ebben a formában folytathatom a munkát, vagy van számomra más ajánlata is.

Én az elmúlt hat évben beletettem a minisztériumi munkába, amit tudok, így ezt nem akarom folytatni

– fogalmazott Balog Zoltán, aki ezután teljes munkaidőben a Fidesz pártalapítványát, a a Polgári Magyarországért Alapítványt fogja irányítani. – Arra az alapítványi munkára kért fel, mely a mi kormányzatunk szellemi, jogi hátterét alapozza meg abban a küzdelemben, amelyet Európában folytatunk – mondta erről. Közlése szerint a miniszterelnök három nevet kért tőle, hogy ki lehetne az utódja az Emmi élén, és közülük fog választani. Ezek szerint az Emmi marad az a vízfejű tárca, amely az oktatásért, a kultúráért és az egészségügyért és a sportért is felel, az interjúból pedig kiderül az is, hogy Orbán Viktor kevés miniszterrel működő  kabinethez, és ezután nem mindössze „vezetni”, hanem „irányítani” akarja a kormányát.

Balog Zoltánt rengetegszer támadták a magyar oktatás és az egészségügy leépülése miatt, és hogy egyszerűen nem ért az irányítása alá tartozó területekhez. Az egyik tavaly augusztusi nyilatkozata szerint ő is tisztában volt azzal, hogy a minisztériumát csak az imádság tartja össze. Portréját ebben a tavaly cikkünkben vázoltuk fel. Forrásaink akkor azt mondták, hogy bár gyakorlatilag bármit vakon végrehajt, amit Orbán Viktor rábíz, az Emmit valójában már nem ő, hanem a keményvonalas orbanistának számító parlamenti államtitkár, a KDNP-s Rétvári Bence irányítja.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.