Tizenöt év fegyházat kapott a fideszes képviselő Balla Irma gyilkosa - gyanúba kevert fia hiába várt bocsánatkérésre

2020. február 3., 15:26

Szerző:

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő megölésével vádolt D. Lajost hétfőn a Debreceni Ítélőtábla - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel. A tábla jóváhagyta a Nyíregyházi Rövrényszék elsőfokú ítéletét, de nyereségvágyból, különös kegyetlenségből elkövetett emberölés helyett nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek a vádlottat, aki feltételesen sem bocsátható szabadlábra - mondta Fórizs Ildikó.

A tárgyalásról tudósító Blikk szerint D. Lajos azért került ki a súlyosabban minősülő vád alól, mert nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a férfi okozta Balla Irma azon sérülését - egy gégesérülést - amely a nő halálához vezetett. D. Lajos végig tagadta bűnösségét, és szabadlábra helyezését kérte, mert szerinte egy igen súlyos ügyben nem lehet valakit kétséget kizáró bizonyítékok nélkül elítélni.

Balla Irma-gyilkosság - Tizenöt év fegyházra ítélték az e D. Lajos megérkezik a tárgyalóterembe
Fotó: Balázs Attila

A tényállás szerint D. Lajos 2007. április 6-án éjjel támadt rá a képviselőre az otthonában. Feszítővassal többször fejen ütötte áldozatát, aki belehalt a sérüléseibe.

A gyilkosság miatt korábban az áldozat Budapestről hazalátogató egyetemista fiát vádolták. Schönstein Sándort első fokon 12 év fegyházra ítélték, de másodfokon új eljárást rendeltek el, majd felmentették. A férfi így is két évet ült ártatlanul.

Időközben a vádat megalapozó bizonyítékokról kiderült, hogy több esetben nem is léteztek, például a fiú DNS-ét nem találták meg az asszony ruháján. Az újabb nyomozásban a helyszínen a büntetett előéletű D. Lajos DNS-mintáit találták meg.

Balla Irma-gyilkosság - Jogerősen tizenöt év fegyházra ít?
Fotó: Czeglédi Zsolt

„Ha Debrecenbe jövök, mindig viszek virágot az édesanyám sírjára. Most is meglátogattam a temetőben. Azt szeretném, ha a gyilkos örökre rács mögé kerülne. Hiszen betörések miatt ült börtönben, alig egy hónappal azután, hogy feltételesen elengedték, betört hozzánk és megölte az édesanyámat. Pedig, ha rács mögött maradt volna, az anyukám ma is élhetne” - mondta a Blikknek Schönstein Sándor.

Az ártatlanul börtönbe zárt férfi szerint

sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem a bíróság nem kért tőle bocsánatot.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.