Az új oktatási államtitkár szerint „valós adatokkal nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható sztereotípia”, hogy túlterheltek az iskolás gyermekek

2018. július 20., 07:09

Szerző:

A gyerekek túlterheltsége meglehetősen szubjektív, és a valós adatokkal nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható sztereotípia – mondta a kormánypropaganda Magyar Időknek az oktatási államtitkár. Bódis József hozzátette: nem az a sikeres, aki sokat tanul, hanem az, aki hatékonyan. Úgy vélekedett, a tananyag mennyiségének radikális csökkentése „az összefüggések felismerhetőségét, a szintetizálás lehetőségét venné el”, ezért nem csökkenteni, hanem súlyozni kell és rugalmasan alkalmazhatóvá tenni.

Bódis József oktatási államtitkár, még a Pécsi Tudományegyetem rektoraként beszédet mond az egyetem 3D technológiákat alkalmazó nyomtatási központja átadóünnepségén Pécsen 2018. március 21-én.
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezzel szemben kijelentette azt is: „csökkentjük a tanulók, a pedagógusok terheit, megvalósul az intézmények nagyobb szabadsága, és szeretném, ha részesei lennének annak a párbeszédnek, amellyel jobb, versenyképesebb oktatást tudunk biztosítani”.

Az államtitkár elárulta: abban lát kihívást, hogy az oktatás minden szereplőjével párbeszédet folytassanak azokról a változásokról, amelyek ebben a ciklusban következnek. A tankerületi központok 2017. január 1. után létrejött rendszerét stabilnak, működőképesnek, kellő mértékben finanszírozottnak, valamint adósságoktól mentesnek látja.

A hazafias és honvédelmi nevelés bevezetésének céljaként említette, hogy a diákokban tudatosítsák a haza szeretetének és védelmének fontosságát, olyan ismereteket sajátítsanak el, amelyek a magyarság iránti érzelmeiket alapozzák meg.

Megemlítette azt is, hogy jövőre a kormány mintegy 159 milliárddal fordít többet az oktatásra, egyebek mellett iskola- és óvodafejlesztésekre.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.