Az összes tanár táppénzre ment a kecskeméti Waldorf iskolában, miután leváltották az igazgatót

2019. március 28., 16:08

Szerző:

Vasárnap felmondtak a kecskeméti Mihály Kertje Waldorf Iskola vezetőjének, hétfőn pedig még két pedagógusnak. A többi tanár erre mind táppénzre ment. Ezért kedden és szerdán már oktatás sem volt az iskolában, szülői segítséggel leginkább felügyeletet biztosítottak a diákoknak – írja a Baon.hu.

A portál azt írja, hogy az elmondásokból kiderült, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodtak a konfliktusok az iskolát fenntartó Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület egyesület elnöksége, valamint egyes pedagógusok között. Az egyik elbocsátott tanító szerint a problémák oka az volt, hogy az elnökségnek nem elég szabályozott a működése, és igyekeztek a tanári kollégium autonómiáját korlátozni, egyes tanárok tekintélyét pedig aláásni.

Múlt vasárnap egy viharos közgyűlésen felmentették Balla Beáta intézményvezetőt. A felmentés indokaként azt jelölték meg, hogy nincs pedagógusi szakvizsgája. Többek szerint ez azonban csak egy mondvacsinált indok, mivel a képesítést három hónap múlva megszerzi.

Egy új vezető érkezett Hódmezővásárhelyről, de a közgyűlésen nem vett részt. Hétfőn sem ment be az iskolába, az aláírása viszont rajta volt két pedagógus munkáltatói felmondásán. A két oktató a papírt azoktól a biztonsági őröktől kapta meg, akiket hétfőre odarendeltek.

Az eljárás nagy indulatokat váltott ki a pedagógusok között.

Keddre az összes tanító és szaktanár táppénzre ment, így nem zajlott oktatás az intézményben. A portál úgy tudja, hogy 110 gyerekből nagyjából csak harminc volt az iskolában, rájuk a szülők felügyeltek. Szerdán ugyanez volt a helyzet, egy hospitáló tanárjelölt és egy pedagógiai szakasszisztens tartott órát az összevont osztályoknak.

Lévai Zoltánt, az iskolafenntartó egyesület elnöke a lapnak azt válaszolta az ügyben, hogy Balla Beáta nem kinevezett intézményvezető volt, hanem a belső szabályzó szerinti helyettes, megbízott.

– A jogszabályok által előírt végzettséggel nem rendelkezik. Júliusban, mikor megválasztottak a fenntartó elnökségi posztra, felvettem a kapcsolatot egy oktatási szakértővel, aki átnézi folyamatosan az intézmény dokumentumait. Fenntartóként én felelek az intézmény jogszabályok szerinti működéséért, ez kötelességem is volt egyben. A szakértő megállapította, hogy Balla Beáta megbízása nem jogszerű – nyilatkozta Lévai Zoltán.

Hozzátette, hogy a közgyűlési döntéssel ezt a helyzetet orvosolták, ezért neveztek ki mást intézményvezetőnek. Balla Beátát a továbbiakban osztálytanító pedagógusként foglalkoztatják.

Az elnök kijelentette, hogy a biztonsági őrök nem azt felügyelték, hogy a két elbocsátott pedagógus elhagyja az iskolát, hanem

feladatuk a személyi és vagyonvédelem volt a „potenciális károkozók” ellen.

Lévai Zoltán elmondása szerint a kirúgott tanárokkal azért volt konfliktus, mert fenntartói kompetenciákba avatkoztak be. Míg visszaáll a rend, helyettesítőkkel orvosolják a pedagógusok hiányát.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.