Az orosz Metrowagonmash-t nem érdekli, hogy a főváros több mint három éve perelne a 3-as metró miatt

Az orosz Metrowagonmash több mint három éve nem veszi át a periratokat, ami miatt a BKV nem jut hozzá 14 milliárd forinthoz, amire jelenleg nagyon nagy szüksége lenne.

2022. szeptember 6., 10:42

Szerző:

A főváros 2019 februárjában pert indított az orosz metrókocsigyártó Metrowagonmash ellen, ugyanis a 3-as metró metrókocsikat silány minőségben adták át. Az orosz cég viszont a periatokat sem veszi át, így a per konkrétan nem jutott semerre az elmúlt három évben – írta a Népszava.

Az ügy dokumentumait az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Magánjogi Főosztálya 2019. április 15-én továbbította az illetékes orosz hatóságnak. Az alperes viszont az elmúlt fél évben két eltérő tartalmú választ adott, amelyből nem állapítható meg, hogy a szabályszerű kézbesítés megtörtént-e – válaszolt a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Nagyon nagy szüksége van a pénzre a BKV-nak

A közösségi közlekedés működtetésére 21 milliárddal több kell az üzemanyag és az energiaárak emelkedése miatt. Erre a főváros 14 milliárd forintos állami támogatást kért, de egyelőre választ sem kaptak az Orbán-kabinettől. Ha ez így marad, komoly likviditási gondok léphetnek fel a közlekedési cégnél – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Az orosz gyártótól remélt milliárdokra tehát égető szükség lenne a budapesti közösségi közlekedés fenntartásához.

Viszont azzal, hogy az orosz fél nem veszi át az iratokat, a pert sem lehet elkezdeni. A kézbesítési határidőre pedig a magyar bíróságnak nincs ráhatása. A kézbesítési akadály elhárítása ugyanis a magyar Igazságügyi Minisztérium feladata lenne.

(Kiemelt kép: Utasok szállnak fel a 3-as metróra a Határ úti állomáson, 2020. október 22-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.