Az Orbán--kormány szándékosan nem javít az egészségügy helyzetén, a magyarok az életükkel fizetnek

– írja a világ egyik legnevesebb orvosi lapja.

2018. április 23., 14:35

Szerző:

A magyar példa jól megmutatja a nyugati országoknak, mire számíthat egy állam, ahol a kormány számára a populizmus fontosabb, mint az egészségügy – idézi a The Lancetet, a világ egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi lapját a hvg.hu.

A magyarok várható élettartama öt évvel kevesebb, mint az EU-s átlag, és

az iskolázatlanok átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a legjobban képzettek

– írja a lap az OECD-felmérés nyomán. Magyarországon a dohányzók, elhízottak és alkoholisták aránya is magasabb az EU-átlagénál, miközben az egészségügyi kiadások a GDP 7,2 százalékára estek vissza, pedig az EU-s átlag 9,9 százalék. A magyaroknak csak 56 százaléka érzi magát egészségesnek.

Ez egy alulfinanszírozott rendszer, és a magyar lakosság az egészségével fizet

– állapítja meg a lap. Említést tesz a cikk, hogy a magyar gazdaság növekszik, igaz, „szokatlanul nagy a függés” az EU-pénzektől. Csakhogy a gazdasági növekedés eredményei nem látszanak az emberek egészségén.

A cikk szerint a magyar kormánynak volna lehetősége arra, hogy javítsa az egészségügyet, de nem teszi – írta a The Lancet.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.