Az operatív törzs cáfolja, hogy rangsorolni kell egyes kórházakban az intenzívre váró betegek között

Az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek - álltja a Kórházi Főigazgatóság.

2021. március 12., 19:56

Szerző:

„Határozottan cáfoljuk ezt az állítást, nincs a magyar kórházakban ilyen gyakorlat, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük” - írta a HVG-nek írt válaszában az operatív törzs a Magyar Orvosi Kamara korábbi állítására válaszolva.

Mint tegnap lapunk is beszámolt róla, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt szerint itt az idő arra, hogy a magyar kórházak elkezdjék használni azt az etikai ajánlást, amelyet a MOK tavaly áprilisban, az első hullám idején dolgozott ki vészhelyzet esetére.

Hozzátette: belső információik szerint már vannak olyan kórházak, ahol el is kezdték őket használni. Az iránymutatásban arról is szó van, hogy mit kell tenni, ha az orvosoknak két beteg élete között kell választaniuk.

„Ez azt jelenti, hogy egy triázs-csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, amennyiben az állapotuk romlik” - mondta.

A HVG megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is, ők is azt írták, hogy a kórházakban továbbra is jut minden arra rászorulónak megfelelő kórházi ellátás és lélegeztetőgép. Az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek, az ennek ellenkezőjét állító híresztelések megalapozatlanok - írták a lapnak.