MOK: Már vannak olyan kórházak, ahol érvényesítik a vészhelyzetre hozott etikai ajánlásokat

Ebben arról is szó van, hogyan döntsenek, ha választani kell két beteg élete között.

2021. március 11., 21:24

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt szerint itt az idő arra, hogy a magyar kórházak elkezdjék használni a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a MOK tavaly áprilisban, az első hullám idején dolgozott ki vészhelyzet esetére - adta hírül az RTL Híradó.

Hozzátette: belső információik szerint már vannak olyan kórházak, ahol el is kezdték őket használni. Az iránymutatásban arról is szó van, hogy mit kell tenni, ha az orvosoknak két beteg élete között kell választaniuk.

„Ez azt jelenti, hogy egy triázs-csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, amennyiben az állapotuk romlik” - mondta.

Gulyás Gergely  a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy akár 10 ezer fölé emelkedhet a kórházi ápoltak száma. Szerinte az egészségügy felkészült erre a helyzetre.

A kiemelt kép illusztráció. Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. MTI/Balázs Attila