Szakértő: A járvány eleje óta úgy várunk egy ilyen variánsra, mint a messiásra

Rusvai Miklós beszámolt az omikron jótékonyságáról. 

2021. december 9., 18:41

Szerző:

Nagyjából 90 százalékos immunizáltság kellene ahhoz, hogy a koronavírus-járvány többé ne okozzon járványhullámokat, és ezt a szintet akár már a következő év második felében is elérhetjük – mondta Rusvai Miklós víruskutató a Portfoliónak.

A virológus szerint nemcsak az átoltottság növeli a társadalmi immunizáltság szintjét, hanem az átfertőződés is. Ez lehetőséget biztosít majd a megfelelő nyájimmunitás eléréséhez, mivel az oltást sokan nem fogják felvenni.

Jelentősen csökkenne a koronavírus-hullámok során látott halálozás, ha a teljes lakosság körében nagyon magas, 100 százalék körüli lenne az immunizáltság szintje – mondta Rusvai Miklós víruskutató Portfoliónak adott nyilatkozatában.

Rusvai Miklós szerint egyébként nincs messze a kívánt immunizáltsági szint, becslése szerint

a jövő év második felében kialakulhat a társadalmi immunitás a koronavírussal szemben.

Rusvai bizakodó az omikronnal szemben, szerinte ugyanis a szupermutáns hozzájárul ahhoz, hogy a társadalomban gyorsabban kialakuljon a védettség szintje. Az omikron nemcsak gyorsabban terjed, mint a delta (ami szerinte már biztosra vehető), de enyhébb megbetegedést is okoz.

Rusvai állítását egy japán kutatócsoport munkája is igazolja. Szerintük ugyanis 4,2-szer gyorsabban terjed a megjelenésének korai fázisában az omikron-variáns, mint a delta-variáns – állítja Nisiura Hirosi, a Kiotói Egyetem professzora.

„A járvány eleje óta úgy várunk egy ilyen variánsra, mint a messiásra. És ha az omikron lesz ez a várva várt variáns, akkor kicsit korábban is jött, mint amire számítottam”

– fogalmazott Rusvai.

(Kiemelt kép: Rusvai Miklós. Fotó: M1 televízióműsora)