Az MSZP kezdeményezi Süle Zsolt kizárását az előválasztásból

Szerintük a jelölt nyilatkozatai összeegyeztethetetlenek az előválasztás elveivel.

2021. szeptember 18., 14:36

Szerző:

A 2021-es előválasztás célja az új magyar demokrácia megteremtése, ehhez pedig feddhetetlen jelöltekre van szükség. Sajtóhírek alapján azonban Veszprém megye 4. számú egyéni választókerületében induló Süle Zsolt nem ilyen jelölt - olvasható az MSZP szombati közleményében. 

A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a Fidesz gyűlöletkeltő és megosztására építő politikáját. Ennek érdekében az előválasztáson induló jelöltek többek között azt is vállalták, hogy az emberi méltóságot minden körülmények között tiszteletben tartják. A közös listát állító pártok pedig határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik miatt nem méltóak a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára.

A Jobbik és az LMP támogatásával induló Süle Zsolt korábban olyan antiszemita, rasszista nyilatkozatokat tett, amelyek miatt az MSZP etikai eljárást kezdeményez az Országos Előválasztási Bizottságnál. A képviselőjelölt szélsőséges posztjaiban támadta az MSZP-t és korábbi országgyűlési képviselőjét, jelenleg is a párt választmányának tagját, Dr. Steiner Pált. Süle Zsolt korábbi nyilatkozatai a magyarországi zsidóságot és a magyarországi romákat is sértő, negatív színben tünteti fel, velük szemben ellenséges környezetet teremt.

A közlemény arra is kitér, hogy amennyiben az Országos Előválasztási Bizottság nem támogatná a kizárást, akkor kötelezze a képviselőjelöltet arra, hogy kérjen bocsánatot Dr. Steiner Páltól, valamint a magyarországi zsidó és roma közösségektől.

(Kiemelt képünk illusztráció : Molnár Gyula pártelnök a Magyar Szocialista Párt budapesti programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én. Fotó: Illyés Tibor/ MTI)