Az LMP 10 százalékos közalkalmazotti béremelést követel

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal emelje meg 10 százalékkal a közalkalmazottak bérét az infláció kompenzálására.

2022. május 17., 14:47

Szerző:

Kanász-Nagy Máté társelnök keddi sajtótájékoztatóján emellett olyan bérfejlesztési programot sürgetett, amely a magánszektorban dolgozókéhoz zárkóztatja fel a közalkalmazottak keresetét. Az ellenzéki politikus arra mutatott rá, hogy a közalkalmazottak bére jelentősen elmarad a versenyszférában foglalkoztatottakétól; míg egy szociális dolgozó vagy egy kezdő tanár nagyjából 170 ezer forintot visz haza, egy szerszámkészítő 310 ezer forintot, egy elektromoshálózat-szerelő pedig 270 ezret.

Szerinte nem igaz az a kormányzati állítás, hogy a Fidesz kormányzása alatt még nem csökkent a közalkalmazottak fizetése, hiszen csak idén az infláció miatt 4 százalékkal csökkent annak értéke, az élelmiszerár-robbanáshoz viszonyítva pedig mintegy 10 százalékkal. Az infláció növeli a kormány bevételét, így a kabinetnek bőven meglenne a mozgástere a béremelésre – mondta Kanász-Nagy Máté.

(Kiemelt képünk: A 2019. év végén a Magyar Nemzeti Bank befejezi a bankjegyek korszerűsítését. A biztonsági elemek,- hologram fólia, színváltó nyomat, biztonsági szál, metszetmély nyomtatás, illeszkedő jel, vízjel, vakjel mellett megtartva a több évtizedes grafikai tradiciókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.