Az ITM szerint baloldali álhír, hogy a kormány milliárdokat von el a felsőoktatástól

Az ITM szerint a kormány egyetlen fillért sem von el a felsőoktatástól. 

2021. június 10., 19:24

Szerző:

Ismét álhírekkel vezeti félre a baloldal az embereket, a kormány természetesen egyetlen fillért sem von el a felsőoktatástól – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a napokban megjelent kormányhatározatban szereplő visszacsoportosítás oka, hogy a járványhelyzet kezelésével összefüggésben az ITM részére korábban átadott forrás túlnyomó részét a harmadik hullám „letörése” miatt mégsem használták fel az orvos- és egészségtudományi egyetemek.

A mostani döntéssel ez a megmaradt összeg került vissza eredeti helyére, a veszélyhelyzeti alapba – tették hozzá.

Kiemelték: a kormány a továbbiakban is kész arra, hogy az eredményes védekezést segítő intézmények többletkiadásait szükség esetén költségvetési forrásból fedezze.

Az ITM a magyar fiatalok színvonalas képzéséért minden támogatást megad az egyetemek megújításához, versenyképességük javításához, a hazai felsőoktatás történelmi léptékű fejlesztéséhez – olvasható a közleményben.

A HVG korábban azt írta: 155 milliárd forintot vesznek el az egyetemektől. A kedd este megjelent kormányhatározat ezt nevezi „visszarendezésnek” a lap szerint. A 155 milliárd forintot az egyetemek dologi kiadási keretéből a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékába csoportosították át. A nemzetpolitikai (Bethlen Gábor Alap) és egyházi támogatások keretét viszont két, illetve egy milliárddal megemelték.

(Kiemelt képünk illusztráció: Üres előadóterem a Debreceni Egyetem főépületében, 2020. március 12-én. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt)