Kiderült, hányszor bilincseltek az iskolaőrök

Még rendőrbotot is kellett alkalmazniuk. 

2022. április 25., 09:28

Szerző:

2020. szeptember elsején jelentek meg az iskolaőrök a magyarorzági oktatási intézményekben, azóta összesen 480 esetben kellett intézkedniük – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK), írja a Népszava. A rendelkezésre álló adatok szerint 491 iskola csatlakozott az iskolaőri programhoz, szolgálatot 480 képzett iskola teljesít. 

A hiányzó státuszok feltöltésére a rendőrség jelenleg is toborzó tevékenységet végez. A legutóbbi képzés március 29-én fejeződött be, mely során tíz fő tett sikeres iskolaőr vizsgát.  Az iskolaőrök elsődleges feladata, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megelőzzék.

Az ORFK tájékoztatása szerint testi kényszert eddig 47 esetben, bilincset három, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak az iskolaőrök

– írja a lap. Az iskolaőröknek garázdaság miatt kellett intézkedniük a legtöbbet, de több esetben indult vagyon elleni bűncselekmény, illetve kábítószer birtoklása miatt is büntetőeljárás. A szabálysértések között sokszor előfordult a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés és rongálás is. Iskolaőrökkel szemben eddig négy esetben indult büntetőeljárás, amiért túllépték jogköröket. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI) 

 

 

 

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, e egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.